Parchetul face cerere de revizuire în dosarul Gheorghe Ursu, în care torționarii disidentului au fost achitați definitiv

Parchetul face cerere de revizuire în dosarul Gheorghe Ursu, în care torționarii disidentului au fost achitați definitiv

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a formulat, miercuri, o cerere de revizuire a hotărârii de achitare a inculpaţilor în dosarul uciderii disidentului Gheorghe Ursu, rămasă definitivă prin decizia ÎCCJ din 27 iulie 2023.

Cererea de revizuire se bazează pe fapte sau împrejurări care nu au fost cunoscute la data verdictului din vară, susţin procurorii.

Mai exact, în septembrie și octombrie 2023, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a trimis Parchetului General "o serie de înscrisuri conținând date și informații, însoțite de detalii tehnice apreciate ca absolut relevante și necesare înțelegerii datelor prezentate, referitoare la fapte sau împrejurări care nu au fost cunoscute la soluționarea cauzei și care dovedesc represiunea exercitată de Securitate și calitatea de disident a victimei Gheorghe Ursu", arată Ministerul Public într-un comunicat remis presei miercuri.

ADVERTISING

Pe de altă parte, pentru a documenta imparțial și competent realitățile regimului comunist, cu precădere în ceea ce privește funcționarea aparatului de represiune, Parchetul menţionează că a primit sprijinul științific al Academiei Române, prin intermediul Institutului de Istorie „Nicolae Iorga”, precum și al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER).

Astfel, în luna octombrie 2023, a fost înaintat Materialul documentar întocmit de IICCMER, în colaborare cu Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”, însoțit de un material sintetic referitor la cazuistica și încălcările drepturilor omului în România în perioada 1980-1989, adaugă sursa citată.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

"Faptele și împrejurările noi, relevate de aceste materiale, susțin o cu totul altă situație de fapt decât cea reținută de instanță și se circumscriu adevărului istoric, respectiv că represiunea a fost o trăsătură permanentă a regimului comunist, conflictul dintre societate și regim a reprezentat o constantă, regimul a continuat practicarea politicilor restrictive, interzicând orice manifestare publică pe care o considera drept un pericol la adresa stabilității sale și a disimulat represiunea politică prin folosirea anchetelor penale instrumentate de Miliție, ca paravan al acțiunilor de poliție politică", arată Ministerul Public.

ADVERTISING

În cazul Ursu, din noile înscrisuri reies "elemente clare şi indubitabile" că era considerat un opozant politic, iar faptele sale erau cele mai grave forme de manifestare a opoziţiei faţă de regimul dictatorial al lui Nicolae Ceauşescu.

Aşadar, procurorii au apreciat că au date și împrejurări noi care nu au fost avute în vedere la decizia din vară a ICCJ și care pot conduce la o soluție diametral opusă celei de achitare.

ULDATE 20:35 - Florin Daniel Şandru, preşedintele executiv al IICCMER, instituţie cu ajutorul căreia procurorii au aflat date suplimentare care le-au permis să ceară revizuirea hotărârii de achitare a torţionarilor disidentului Gheorghe Ursu, rejudecarea şi condamnarea lor, a afirmat, miercuri seară, că achitarea ”este o decizie ce contravine tuturor valorilor pe care se întemeiază statul de drept şi trebuie reparată cât mai curând”.

”Achitarea celor responsabili de moartea disidentului Gheorghe Ursu este o decizie ce contravine tuturor valorilor pe care se întemeiază statul de drept şi trebuie reparată cât mai curând. Salut formularea realizată în cursul zilei de astăzi de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi reiterez faptul că  IICCMER, alături de partenerii săi instituţionali, va continua să ofere sprijin organelor judiciare din România implicate în cazul Ursu, pentru ca această mare nedreptate să poate fi schimbată în lumina realităţii istorice”, a declarat Prof.univ.dr. Florin - Daniel Şandru, preşedintele executiv al IICCMER, citat într-un comunicat de presă.

Instituţia precizează că la materialele documentare şi ştiinţifice întocmite de IICCMER au contribuit experţii IICCMER Ştefan Bosomitu, Florin Soare, Constantin Vasilescu, Dalia Báthory şi Cosmin Budeancă.

Acesta au fost realizate în cursul lunii octombrie, în colaborare cu Institutul de Istorie ”Nicolae Iorga” şi s-au axat pe cazuistica şi încălcările drepturilor omului în România în perioada 1980-1989.

Pe 27 iulie, judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-au achitat, definitiv, pe foștii ofiţeri de Securitate Marin Pârvulescu şi Vasile Hodiş, acuzați pentru uciderea disidentului Gheorghe Ursu.

Parchetul solicită acum Curții de Apel București admiterea cererii de revizuire, anularea hotărârii din vară și, rejudecând, condamnarea torţionarior pentru tratamente neomenoase.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇