Oraşul Făget și trei sate din Timiş intră în carantină 14 zile, de la ora 19:00. Ce spun primarul și șeful CJ

Oraşul Făget și trei sate din Timiş intră în carantină 14 zile, de la ora 19:00. Ce spun primarul și șeful CJ

Oraşul Făget şi satele aparţinătoare Bichigi, Temereşti şi Colonia Mică din judeţul Timiş intră în carantină timp de 14 zile.

Hotărârea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a fost transmisă duminică spre Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, scrie News.ro.

Astfel, a fost emis Ordinul Şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) Nr. 4659206/ 26.07.2020 care a decis instituirea carantinării zonale pentru oraşul Făget şi satelor aparţinătoare Bichigi, Temereşti şi Colonia Mică, începând de astăzi, 26 iulie, ora 19.

ADVERTISING

Făget devine a treia localitate din ţară plasată în carantină.

Ce spune primarul orașului

Primarul orașului Făget, Marcel Avram, a precizat pentru Antena 3 că până acum s-au confirmat câteva zeci de cazuri.

”Avem peste 40 de cazuri, dintre care 8 sunt la spitalul din localitate. Sunt asimptomatici. Sunt asistenți, infirmiere, ingrijitoare, toți testați la inițiativa managerului de spital.

Spitalul nostru nu e de suport COVID-19. Și procedăm așa: cei care se simt rău sunt aduși la spital aici, la Făget. Li se recoltează test. Stau aici până vine rezultatul testului, de unde au fost trimise probele (cum ar fi Timișoara). De regulă, vine de pe o zi pe alta. Dar dacă e weekend, poate întârzia. Așa că cei care se simt rău pot rămâne și mai mult la spital.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Așa că managerul spitalului a avut o inițiativă bună: să testeze tot personalul. Și a descoperit salariații asimptomatici.

În rest, la început a fost vorba de 10 persoane (infectate – n.red.). Au fost puse în izolare. Iar următoarele cazuri au fost dintre contacții acestora și din familiile lor.

Se poate să fi fost și petreceri, dar n-am auzit.

Ancheta epidemiologică în comună o face DSP, nu noi. Până acum, din ce știm, a fost vorba despre cazuri izolate. Dar așteptăm rezultatul final al întregii anchete epidemiologice. Și cam de mult așteptăm.

ADVERTISING

Noi am reconstituit echipele (primăriei - n.red.) de la primul val, ca să asigurăm sprijin pentru persoanele izolate, ca să nu fie nevoite să părăsească locuința”, a spus Marcel Avram.

Șeful CJ: Decizia e binevenită

Președintele social democrat al Consiliului Județean Timiș, Călin Dobra, a precizat tot pentru Antena 3 că impunerea carantinei nu e tocmai fericită, dar că înțelege că e făcută în interesul oamenilor.

Acesta susține, însă, că Guvernul PNL nu l-a sprijinit până acum suficient în lupta cu pandemia.

”Sunt 47 de cazuri, la acest moment (nu 40, cum anunțase anterior primarul din Făget – n.red.). Și din păcate ancheta epidemiologică și testările nu sunt finalizate. E o problemă că s-au făcut schimbări politice de conducere (la DSP Timiș – n.red.) și că acolo personal este redus.

Am tot făcut solicitări către Guvern. A venit și ministrul Sănătății la Timiș, dar a venit mai mult pentru fotografii și cu scop politic. N-a dorit să se întâlnească aici cu noi. La acest moment, nu mai avem alte situații cu risc major, ca Făget.

Cazuri pozitive mai avem, dar nu la fel de multe. Decizia (de carantirae – n.red.) e binevenită pentru sănătatea oamenilor. Trebuie să înțeleagă oamenii că e în sprijinul populației. Mai ales că acele cazuri (de la Făget – n.red.) nu au toate legătură între ele”, a spus Călin Dobra.

Citește și:

A doua localitate care intră în carantină: Gornet (Prahova)

O localitate din județul Giurgiu intră în carantină începând de azi. Arafat a semnat ordinul


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇