OMV Petrom a fost condamnată pentru ucidere din culpă în Dâmbovița

OMV Petrom a fost condamnată pentru ucidere din culpă în Dâmbovița

Compania OMV Petrom a fost condamnată, în primă instanță, pentru ucidere din culpă, în cazul morții unui copil de aproape 9 ani.

Cazul a fost trimis în judecată în august 2021, la mai bine de 5 ani de la producerea incidentului. Mai exact, pe 27 aprilie 2016, un copil de 8 ani și 8 luni din comuna Cobia, județul Dâmbovița, a fost găsit mort după ce a căzut în beciul unei sonde.

Magistrații au condamnat OMV Petrom la plata unei amenzi penale de 28.000 de lei, a unei daune morale de 135.000 de lei și a unei daune materiale de 22.000 de lei, potrivit Profit.ro.

ADVERTISING

Totodată, instanța a dispus și o pedeapsă complementară ce presupune suspendarea pentru un an a activității sondelor petroliere deținute de OMV Petrom în Dâmbovița, care nu au perimetrul complet închis și încuiat sau cărora le va lipsi grătarul beciului sondei.

Asta se va întâmpla dacă sentința va fi confirmată prin decizie definitivă. La acest stadiu al procesului, compania va contesta verdictul dat în primă instanță.

Acesta este al doilea caz de acest gen pentru OMV Petrom. În octombrie 2020, compania a fost condamnată definitiv pentru moartea în 2014 a unui copil de 9 ani din satul Ariceștii Rahtivani din județul Prahova.

ADVERTISING

Probele au demonstrat că moartea copilului a fost violentă, cauzată de insuficienţă respiratorie acută survenită în cursul unei intoxicaţii acute, accidentale, cu gaze de sondă, rezultate în atmosferă prin derivaţia din coloana de exploatare a sondei.

În acest caz, compania a fost condamnată la plata unei amenzi penale de 750.000 de lei, iar daunele stabilite de prima instanță au fost diminuate de instanța de fond. Astfel, fiecare dintre părinți a primit câte 30.000 de euro, iar frații copilului decedat au primit câte 15.000 de euro.

ADVERTISING

Decizia din cel de-al doilea caz în cazul companiei controlate în proporție de 51% de grupul austriac OMV vine în momentul în care în România se desfășoară o campanie de boicot, după ce Viena a blocat aderarea la spațiul Schengen.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇