Adunarea Organizației Mondiale a Sănătății a adoptat joi, într-un vot rar, o moțiune care condamnă criza sanitară regională declanșată de invazia Rusiei în Ucraina și a respins o rezoluție rivală a Moscovei, care nu menționa rolul său în criză.
Propunerea inițială, înaintată de Statele Unite și alte aproximativ 50 de state, a condamnat acțiunile Rusiei, dar nu s-a oprit la suspendarea imediată a drepturilor sale de vot în cadrul agenției de sănătate a ONU, așa cum unii au cerut anterior.
Ambele rezoluții au exprimat „îngrijorarea gravă cu privire la urgența sanitară în curs de desfășurare în Ucraina și în jurul acesteia", însă doar propunerea Occidentului afirma că urgența este „declanșată de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei", potrivit Reuters.
Ambasadorul Ucrainei la Națiunile Unite la Geneva, Evgheniia Filipenko, a numit contrapropunerea Rusiei o „realitate alternativă sucită".
„Federația Rusă a eșuat în încercarea sa cinică de a înșela acest forum", a spus ea despre rezultat.
Adjunctul ambasadorului Rusiei la ONU la Geneva, Alexander Alimov, a calificat propunerea occidentală drept „politizată, unilaterală și părtinitoare" față de propria sa propunere „constructivă". „Manipularea OMS nu este acceptabilă", a spus el despre rezultat.
China a sprijinit Moscova în cele două voturi, trimisul său Yang Zhilun afirmând că OMS este forumul nepotrivit pentru a discuta problemele de sănătate ale Ucrainei.
Ziua 92 de război în Ucraina - desfăşurarea evenimentelor
Voturile „gemene”, rare în cadrul reuniunilor OMS, este puțin probabil să aibă un impact imediat asupra conflictului, dar sunt văzute ca o susținere multilaterală a poziției Kievului.
Dar, deși propunerea susținută de Occident a trecut cu 88 de voturi „pentru” și 12 „împotrivă”, nu a fost una răsunătoare și au existat zeci de abțineri și absențe printre cei 194 de membri ai OMS.
Statele membre ale OMS Europa au adoptat deja o rezoluție care ar putea duce la închiderea biroului regional al Rusiei.
Diplomații au declarat că de data aceasta au fost atenți să nu împingă Rusia prea departe și să o determine să renunțe, având în vedere necesitatea de a coopera cu OMS în ceea ce privește supravegherea bolilor. Sprijinul pentru condamnările politice ale Rusiei a dispărut, de asemenea, au spus aceștia, țările occidentale fiind considerate de unii ca fiind prea puțin concentrate asupra Rusiei în detrimentul altor probleme.
Rezoluțiile vin în paralel cu un raport al directorului general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, care subliniază consecințele "devastatoare" asupra sănătății ale invaziei rusești, inclusiv 235 de atacuri asupra asistenței medicale, precum și victime în masă mai mari și perturbări ale serviciilor de sănătate care pun în pericol viața.
Moscova își numește acțiunile sale o "operațiune militară specială" pentru a dezarma Ucraina și a o scăpa de ceea ce numește naționalismul antirusesc fomentat de Occident. Ucraina și Occidentul spun că Rusia a lansat un război de agresiune neprovocat.