Canada: O statuie a unui fost premier a fost dărâmată de manifestanți. Trona pe soclul ei din 1895 (Video)

Canada: O statuie a unui fost premier a fost dărâmată de manifestanți. Trona pe soclul ei din 1895 (Video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

O statuie a lui John A. Macdonald, un fost premier canadian acuzat de implementarea unei politici de asimilare a populaţiilor autohtone, a fost dată jos de pe soclu, la Montreal, în timpul unei manifestaţii antirasiste, a anunţat poliţia, relatează AFP.

Statuia de bronz a premierului canadian John A. Macdonald, vandalizată cu regularitate în ultimii ani, zăcea sâmbătă după-amiaza la câţiva metri de piedestal, potrivit unui jurnalist AFP de la faţa locului.

Capul statuii s-a desprins în urma căderii şi s-a rostogolit câţiva metri mai departe.

Statuia, care trona în Place du Canada din 1895, a fost dată jos de pe soclu de către un grup mic, în timpul unei manifestaţii la care participau sâmbătă după-amiaza câteva sute de persoane, cerând o reducere a finanţării poliţiei.

ADVERTISING

Imagini din timpul îndepărtării statuii de pe soclu, salutată prin strigăte de manifestanţi, au fost difuzate pe reţele de socializare.

Poliţia a ordonat imediat dispersarea manifestaţiei, organizată la apelul unui colectiv de apărare a persoanelor de culoare şi autohtone. Nu a fost operată nicio arestare, a precizat o purtătoare de cuvânt contactată de AFP.

Mai mulţi organizatori citaţi de presa locală au declarat însă că scoaterea statuii de pe soclu i-a luat prin surprindere.

ADVERTISING

Guvernul lui John A. Macdonald, care a condus ţara la sfârşitul secolului al XIX-lea, este acuzat că a căutat să asimileze popoarele autohtone, internându-le cu forţa în pensionate în care le era interzis să-şi vorbească limba.

Această politică a fost catalogată drept un ”genocid cultural” de către o comisie de anchetă în 2015.

Primarul din Montréal, Valérie Plante, a condamnat aceste ”acte de vandalism”.

”Asemenea gesturi nu pot fi acceptate şi nici tolerate”, a denunţat ea într-un comunicat.

Ştim că anumite monumente istorice, aici şi în alte părţi, se află în centrul unor dezbateri emotive. Reiterez că privilegiez ca ele să fie puse mai degrabă în context, decât să fie pur şi simplu retrase.

Primarul din Montréal, Valérie Plante
ADVERTISING

Premierul Quebecului, François Legault, şi-a exprimat şi el indignarea.

”Orice-am gândi despre John A. MacDonald, distrugerea unui monument în acest fel este inacceptabilă”, a reacţionat el pe Twitter.

Trebuie să luptăm împotriva rasismului, însă distrugerea unor părţi ale istoriei noastre nu este o soluţie. Vandalismul nu are ce căuta în democtaţia noastră, iar statuia trebuie să fie restaurată.

Premierul Quebecului, François Legault

Statui cu efigia lui Macdonald, unul dintre părinţii fondatori ai Canadei moderne, fac obiectul unor polemici în mai multe oraşe din ţară.

În 2018, un monument care-l reprezintă a fost retras de la Primăria oraşului Victoria, în Columbia Britanică, aminteşte Radio Canada.

În urma morţii afroamericanului George Floyd sub genunchiul unui poliţist alb la Minneapolis, în Statele Unite, la 25 mai, zeci de mii de persoane au semnat o petiţie care cerea retragerea statuii de la Montréal a lui Macdonald.

Citește și: Cazul George Floyd - o nouă ănregistrare video aruncă în aer apărarea polițiștilor (Video)

Manifestaţia organizată sâmbătă, la Montréal, dar şi alte oraşe din Canada, intervine la câteva zile după ce alt afroamerican, Jacob Blake, a fost rănit grav de un poliţist alb, care l-a împuşcat de şapte ori în spate, la Kenosha, în Wisconsin, în timp ce se opunea arestării.

Cum s-au poziționat Biden și Trump față de tragica poveste a lui Jacob Blake

Cum afectează confruntările rasiale din SUA șansele lui Donald Trump la un al doilea mandat de președinte


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇