Spectacolul grandios al lui Trump, pus în umbră de confruntări rasiale, nu l-a transformat în favorit pentru Casa Albă

Spectacolul grandios al lui Trump, pus în umbră de confruntări rasiale, nu l-a transformat în favorit pentru Casa Albă
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum
AUDIO: Articolul integral în format audio, în cazul în care preferi să asculți. Vocea este generată de computer, iar unele cuvinte sunt pronunțate într-un mod neobișnuit

Convenția Republicană trebuia să fie evenimentul de forță care să schimbe favoritul pentru Casa Albă. Donald Trump a încercat să-și relanseze candidatura pentru a câștiga un nou mandat. Nu sunt semne clare că a reușit. 

Desfășurarea de forțe a fost gigantică. De fapt, am avut de-a face cu un reality show la scară națională. Au fost mulți vorbitori, în principal, oameni de încredere ce fac parte din cercul putere al lui Donald Trump. De la eveniment a lipsit George W. Bush, fostul președinte, și alți lideri republicani care, în ultimii patru ani, au criticat prestația lui Trump.

Watch President Trump's Full Speech At The 2020 RNC | NBC News
VIDEO: Discursul integral al lui Donald Trump

“Niciunul dintre vorbitorii de la actuala convenție nu a fost la convenția republicană din 2004, atunci când George W. Bush și-a lansat candidatura pentru cel de al doilea mandat”, a spus Matthew Dowd, acesta susținând că animozitatea dintre familia Trump și familia Bush se manifestă în ambele direcții.

ADVERTISING

La câteva ore după convenție, la Washington are loc un mare marș al minorității de culoare care-l contestă pe Trump

La câteva ore după ce Donald Trump și-a terminat discursul ținut în fața Casei Albe, un mare protest pentru drepturi civile și împotriva violenței poliției a început în Washington. 

Protestul, desfășurat sub sigla Black Lives Matters, adică “Viețile Negrilor Contează”, poate pune în umbră desfășurarea de forțe care a avut loc cu ocazia Convenției Partidului Republican.

“Donald Trump este un președinte care confundă grandiozitatea cu măreția. Noi trebuie să votăm pentru că viața noastră, modul în care trăim și libertățile noastre depind de asta. Acum, avem un genunchi pe gâtul democrației, iar națiunea noastră nu poate merge mai departe fără oxigenul oferit de libertate”, a spus fiul lui Martin Luther King, unul dintre liderii manifestației pentru drepturi civile din Washington.

Lege și ordine, strategia politică a actualului președinte

Donald Trump a prezentat principala strategie pe care o va folosi în încercarea de a mai rămâne patru ani la Casa Albă. Aceasta se bazează pe promovarea conceptului de “lege și ordine”, susținând indirect că protestele populației de culoare din Statele Unite împotriva violenței poliției nu fac decât să descurajeze forțele de ordine și să pună în pericol viața și proprietățile cetățenilor onești.

“Nu fac nicio greșeală dacă susțin că în situația în care Joe Biden va ajunge președinte, stânga radicală va tăia fondurile departamentelor de poliție din întreaga țară, vor aproba legi federale care vor reduce numărul de ofițeri de poliție și vor face ca fiecare oraș să arate precum orașele conduse de democrați, cum sunt Portland sau Oregon. Nimeni nu va fi în siguranță într-o țară condusă de Biden”, a spus Donald Trump în discursul său.

Violența și rasismul forțelor de ordine din SUA, mult mai profunde decât păreau

Moartea lui George Floyd a provocat multă neliniște în SUA. Bărbatul în vârstă de 46 de ani a murit la mijlocul lunii iulie după ce a fost arestat de poliție lângă un magazin din Minneapolis, Minnesota. Arestarea a fost filmată de către trecători, iar în această înregistrare se vede cum unul dintre polițiști, Dereck Chauvin, 44 de ani, îl ucide cu sânge rece pe Floyd, strivindu-i gâtul cu genunchiul. Strigătul disperat al lui George Floyd - “nu pot să respir” - repetat de mai multe ori a provocat emoție și revoltă în Statele Unite, declanșând o serie de mișcări de protest. 

'I can't breathe:' Death of unarmed black man George Floyd leads to firing of white police officers
VIDEO: Scena uciderii lui George Floyd de către un polițist alb

Din păcate, poliția din multe state americane nu și-a revizuit modul de intervenție, iar brutalitățile au continuat. În urmă cu câteva zile, un alt incident grav petrecut în orașul Kenosha, Wisconsin, a creat un nou val de proteste. 

Jacob Blake, un bărbat de culoare, a fost împușcat în spate de șapte ori de către un polițist alb. Jakob Blake este în spital și, conform declarației medicilor, va rămâne paralizat. Această nouă reacție violentă a unui ofițer de poliție a provocat o serie de proteste ale populației de culoare, care au culminat cu împușcarea de către un adolescent alb, 17 ani, membru al unei organizații de tineri aflată sub tutela poliției, a doi manifestanți și rănirea a mai multe persoane. 

Shooting of Jacob Blake sparks protests in Wisconsin
VIDEO: Scena împușcării în spate a lui Jacob Blake

NBA și NHL, două campionate populare, s-au oprit. Jucătorii au intrat în grevă

În urma acestor noi confruntări, baschetbaliștii din NBA și hocheiștii din NHL au intrat în grevă, ambele campionate fiind oprite în acest moment. Această situație l-a iritat pe Trump, ginerele președintelui, Jared Kushner, criticând greva jucătorilor.

“Cred că jucătorii din NBA sunt foarte norocoși. Ei se află în poziție de siguranță financiară privilegiată, astfel că pot să-și ia liber într-o seară, să nu muncească, fără să suporte consecințe financiare ale unui astfel de gest”, a declarat Jared Kushner, ginerele președintelui și un mare susținător al acestuia.  

Convenția Republicană a reușit să impulsioneze relația lui Donald Trump cu electoratul, dar nu într-o măsură atât de mare încât să fie sigur că poate câștiga un nou mandat.

Conform mai multor comentatori, evenimentele tragice din Kenosha îi vor face din nou pe mulți americani să se întrebe dacă Trump este persoana potrivită pentru a rezolva problemele rasiale din SUA.

În mai rânduri, actualul președinte a fost acuzat de rasism, iar în discursurile sale, deși nu în mod direct, a lăsat să se înțeleagă că este un susținător al divizării societății pe principii rasiale. 

Este uimitor și tragic în același timp faptul că după ce s-a întâmplat cu George Floyd în Minneapolis, forțele de poliție din SUA nu și-au schimbat modul de intervenție și, la mai puțin de două luni, a apărut un caz similar, la fel de dramatic.

Casa Albă, în premieră, a fost transformată de Trump în tribună electorală

Deși în discursul său din ultima seară, ținut în fața Casei Albe, Donald Trump încercat să impună ideea că nu încurajează rasismul, setând agenda politică pe “lege și ordine”, în condițiile în care e o atât de mare tensiune socială între minoritatea de culoare și forțele de ordine, un astfel de accent nu poate avea un alt efect decât cel de perpetuare a violențelor.

Însuși faptul că a ținut discursul din fața Casei Albe a generat un alt val de critici pentru Donald Trump. Folosirea acesteia ca tribuna politică reprezintă un afront din perspectiva democrațiilor.

Nu s-a mai întâmplat niciodată ca un președinte în funcție să vorbească la o convenție a partidului din locul în care își desfășoară activitatea. Folosirea Casei Albe arată că Donald Trump nu are nicio intenție să fie președintele tuturor americanilor, ci doar al celor care-l votează. 

Cel mai important discurs din cadrul convenției a fost cel al Melaniei Trump, soția președintelui. A fost o luare de cuvânt atipică pentru că, în primul rând, a contrastat mult cu discursurile celorlalți republicanii, prima doamnă făcând apel la solidaritate și la înțelegerea provocării și gravității epidemiei prin care trec americanii și întreaga lume, iar în al doilea rând, Melania Trump l-a pus într-o situație dificilă pe președinte, soțul său, vorbind despre solidaritate, subiect care a lipsit cu desăvârșire din discursul acestuia.

După încheierea convenției republicane, sociologii nu au observat o modificare semnificativă în ce privește scorul sondajelor electorale. 


Click the map to create your own at 270toWin.com

Harta care arată distribuția de forțe între democrați și republicani cu două luni înainte de alegeri. Republicanii sunt în roșu, democrații, în albastru

Candidatul Partidului Democrat, Joe Biden, rămâne favorit, având o susținere publică de peste 50% dintre alegători, Donald Trump fiind susținut de 42% dintre alegătorii americani.

De asemenea, Joe Biden rămâne favorit și în statele federale în care se va decide președintele, acolo unde opțiunile de vot pentru cele două partide tind să fie la egalitate.

Alte articole interesante în legătură cu acest subiect:

Sora lui Donald Trump spune că acesta este crud, mincinos și lipsit de principii - Reacția șefului de campanie al președintelui american

Donald Trump nu vrea ca masca să fie obligatorie la nivel naţional

Nepoata lui Donald Trump suștine că președintele SUA are un comportament modelat de tatăl sociopat: A plătit pe cineva să dea examenul de admitere la facultate

Un succes al lui Trump în războiul cu TikTok: CEO-ul companiei a demisionat


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇