O polițistă de frontieră de la Vama Petea, din județul Satu Mare, este cercetată pentru comiterea mai multor infracţiuni, printre care luare de mită, complicitate la fals intelectual şi complicitate la fals informatic.
Femeia care a fost prinsă în flagrant a reușit să strângă peste 200.000 de euro, spun procurorii. Ea ținea evidența „încasărilor” lunare, iar din însemnările sale rezultă că a primit și sume de peste 10.000 de euro, relatează PresaSM.
În decembrie 2020, anchetatorii din cadrul D.G.A. – S.J.A. Satu Mare s-au sesizat din oficiu după ce prin Punctul de Trecere a Frontierei Petea au intrat în România cetăţeni români din ţări ce erau considerate în contextul pandemiei COVID -19 ca „zone roşii" sau „zone galbene". În unele situaţii, în schimbul unor sume de bani, polițiștii de frontieră români care prelucrau declarațiile prezentate pentru efectuarea formalităţilor de trecere a frontierei au trecut în fals în aplicaţiile informatice ale poliţiei de frontieră că aceştia ar veni din alte ţări, evitând astfel carantinarea sau izolarea la domiciliu. Sumele de bani solicitate erau cuprinse între 50 și 100 euro pentru fiecare călător.
Pe 24 august 2021, polițista de frontieră prinsă în flagrant a cerut şi primit suma de 200 de euro de la investigatorii sub acoperire ca să le permită să intre în ţară fără a fi supuşi măsurilor de carantinare în lipsa unui vaccin sau a unui test PCR valabil. Ea nu a trecut în bazele de date faptul că aceştia se întorc din acele zone cu risc epidemiologic ridicat.
La percheziţia corporală, asupra agentei de poliție a fost găsită, ascunsă în sutien, suma totală de 350 euro, în bancnote de 10, 20 şi 50 euro, precum şi 100 lire sterline, banii fiind adunați în patru calupuri.
Polițista îşi desfăşura activitatea de control pe sensul de intrare în ţară doar de la ora 01:30, astfel încât ea a strâns aceste sume, care include şi banii oferiți de către investigatorii sub acoperire, într-un interval de mai puţin de patru ore.
La percheziţia domiciliară din localitatea Păuleşti, acolo unde femeia locuiește fără forme legale, a fost descoperită o agendă în care aceasta ţinea o evidenţă detaliată cu toate încasările din fiecare lună. În agendă sunt trecute menţiuni referitoare la sumele primite în lunile august-decembrie 2018, precum și în intervalul 2019 – 2021.
Polițista și-a recunoscut faptele și a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii, însă judecătorii Tribunalului Satu Mare au respins înțelegerea. „Soluţia cu privire la care s-a ajuns la un acord este nejustificat de blândă în raport cu gravitatea infracţiunilor şi periculozitatea inculpatei și trimite dosarul procurorului în vederea continuării urmăririi penale", a arătat instanța.
Polițista de frontieră își așteaptă acum sentința.