Români aduşi ilegal ca ”studenți”, ca să lucreze în Germania: Poliţia a confiscat bunuri în valoare de 1,5 milioane de euro

Români aduşi ilegal ca ”studenți”, ca să lucreze în Germania: Poliţia a confiscat bunuri în valoare de 1,5 milioane de euro

Industria cărnii este din nou în atenţia anchetatorilor germani. Peste 800 de poliţişti controlează birouri şi locuinţe din mai multe landuri federale.

Descinderile au început încă de la primele ore ale dimineţii de miercuri, vizate fiind în principal mai multe persoane care ar fi intermediat forţă de muncă din România. Acuzaţiile sunt dure: contrabandă, trafic de persoane şi falsificare de documente. Personalul ar fi fost angajat la firme din industria cărnii, pe baza unor acte falsificate.

Ilegalităţile au debutat încă din luna aprilie, în plină pandemie.

Până în acest moment, Poliţia a confiscat bunuri în valoare de 1,5 milioane de euro, aparţinând firmelor şi persoanelor implicate în aceste acţiuni de contrabandă.

Poliţiştii au verificat sediile a două firme, care au acţionat independent, dar după un model asemănător. Astfel, companiile au reuşit să aducă în Germania, în plină pandemie, forţă de muncă din România, pentru a lucra mai ales în abatoare.

ADVERTISING

În condiţiile în care circulaţia persoanelor era restricţionată, lucrătorii ajungeau în Germania pe baza unor documente false, care le confereau statutul de student. Intermediarii se ocupau de transportul şi cazarea (în condiţiile insalubre deja cunoscute) ca şi de înregistrarea acestora – cu un statut fals – la primăriile locale.

Pentru toate aceste servicii, intermediarii îşi opreau cotă o parte din veniturile pe care oamenii le primeau de la firmele de sacrificare şi prelucrare a cărnii.

Din informaţiile deţinute până în acest moment, în acest caz, este vorba doar de firme de intermediere şi nu de subcontractori. Practic, oamenii ajungeau cu un alt statut în Germania şi erau apoi angajaţi pe cont propriu, ca forţă de muncă temporară (fără niciun fel de drepturi) în industria cărnii.

Situaţia este cu atât mai gravă cu cât persoanele ajunse în Germania în acest fel riscă să fie acum expulzate şi să îşi piardă dreptul la liberă circulaţie.

ADVERTISING

Poliţia federală a anunţat că cel puţin 10 persoane (opt bărbaţi şi două femei) cu vârste cuprinse între 41 şi 56 de ani sunt anchetate în acest caz de trafic de persoane şi fals.

Din nou Tönnies?

Unul din principalele oraşe controlate în cursul dimineţii de miercuri este Weißenfels, unde se află un mare centru de sacrificare şi prelucrare a cărnii din cadrul concernului Tönnies.

Purtătorul de cuvânt al companiei deţinute de miliardarul Clemens Tönnies, dr. Andre Viehlstädte, declara în cursul dimineţii că: „La sediul nostru din Weißenfels nu a avut loc până acum niciun control şi nici la celelalte centre Tönnies”.

Din informaţiile jurnaliştilor germani se pare că tocmai sediul Tönnies din landul Saxonia Anhaltină este vizat de controalele poliţiştilor germani.

În plus, în plină pandemie, în luna aprilie, mai mulţi români sosiţi la abatorul Tönnies din Weißenfels se adresau redacţiei DW-Română, solicitând ajutor, după ce fuseseră aduşi de intermediari la muncă şi li se confiscaseră actele de identitate.

ADVERTISING

Fără subcontractori - dar ilegalităţile continuă

Industria cărnii a intrat şi mai mult în atenţia autorităţilor şi politicienilor în condiţiile în care sute de persoane au fost confirmate cu COVID-19 în această primăvară, cele mai multe la sediul firmei Tönnies din Rheda-Wiedenbrück. S-a vorbit atunci, din nou, despre condiţiile de cazare şi de lucru ale salariaţilor străini din industria cărnii, dar mai ales despre regimul în care aceştia sunt angajaţi.

În urma presiunilor făcute de mass-media, dar şi a protestelor locuitorilor din zonele în care funcţionează abatoarele, ministrul federal al Muncii, Hubertus Heil, a prezentat un proiect de lege menit a schimba condiţiile de lucru din branşă. Cea mai importantă modificare prevăzută de proiectul legislativ vizează eliminarea subcontractorilor începând cu 1 ianuarie 2021.

Se ştie că cei mai mulţi lucrători au contracte cu firme subcontractoare, ceea ce reduce considerabil responsabilitatea şi obligaţiile marilor concerne germane.

Pe 10 septembrie a fost dezbătut în premieră de Bundestag proiectul propus de ministrul Hubertus Heil.

În cazul controalelor de astăzi, însă, a ieşit la iveală un nou model prin care se eludează legea. Practic, oamenii erau aduşi în Germania pe baza unui statut fals, de student, în condiţiile restricţiilor de circulaţie impuse de pandemie, şi erau angajaţi ca persoane fizice autorizate.

Jens Damrau, de la poliţia federală, a precizat într-o declaraţie făcută jurnaliştilor de la Bild: „Am identificat 20 de persoane aici la Weißenfels, care au putut lucra pe baza unei legitimaţii de student.

Altfel spus, aceste persoane au primit legitimaţii falsificate de student, care atestau că ar studia la universităţile din Germania. În principiu, avem de-a face nu doar cu acces ilegal pe teritoriul federal, ci şi cu o activitate lucrativă ilegală.”

Acţiunile de astăzi au fost salutate şi de politicieni. Vicepreşedintele grupului parlamentar al SPD din Bundestag, Katja Mast, a afirmat că „acţiunile şi controalele de astăzi sunt corecte şi importante.

În ultimele luni am avut, din nou, experienţe neplăcute cu diverse părţi din industria cărnii. Prin legea de control a protecţiei muncii vom reuşi să pedepsim şi mai dur orice încălcare a legii.”

 Alina Kühnel

Află mai multe informații despre românii care muncesc în Germania

Citește știrile zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇