Elena, vino în București! Votul nu e marfă, votul se câștigă

Elena, vino în București! Votul nu e marfă, votul se câștigă

În campania pentru București, SpotMedia.ro, subsemnata, Magda Grădinaru și Emilian Isailă am vrut să realizăm cel puțin câte un interviu cu primii 3 clasați în cursa pentru București, în ordine alfabetică, Traian Băsescu, Nicușor Dan și Gabriela Firea.

Dna Firea a invocat agenda încărcată, nu a refuzat, dar nici nu a acceptat. Aș fi avut câteva întrebări pentru domnia sa, între care enumăr (cu ajutorul colegului meu specializat în anchete și administrație locală Gabriel Kolbay)

1. În campania electorală din 2016 ați promis ”revoluție în trafic”. A avut loc  acea revoluție?

2. Ați promis parcări de tip park&ride „la toate porțile de intrare în oraș”. Până la acest moment, nu ați finalizat nici măcar una singură. De ce?

3. Ați promis ”încurajarea și sprijinirea amplasării de centrale noi de producere a energiei termice în cogenerare de înaltă eficiență, flexibile în funcționare”, care să-i deservească pe bucureștenii din Colentina, Doamna Ghica, Titan, Pantelimon și Aviației. Câte astfel de centrale noi s-au înființat în timpul mandatului dumneavoastră?

ADVERTISING

4. Câte dintre companiile municipale au încheiat anul 2019 pe profit și câte pe pierdere?

5. De ce nu aveți program pentru București în această campanie?

6. Câți bani din bugetul Primăriei (nominal și procentual) au ajuns în 4 ani de mandat la diferite instituții de presă pentru plata diferitelor campanii ale PMB?

7. Ați spus că Pasajul Ciurel va fluidiza traficul. Când ați spus acest lucru nu știați că va urma marele ambuteiaj de pe pod, deci sunteți incompetentă sau ați mințit?

8. Într-o poză făcută de soțul dvs în casa dvs, cu ocazia unei rugăciuni împreună cu copiii, se văd foarte multe icoane. Câte icoane aveți, care este valoarea și proveniența lor și de ce nu apar în declarația dvs de avere?

9. Câți dintre angajații Primăriei București provin din instituții publice din Voluntari?

Dl Nicușor Dan a programat inițial un interviu, apoi l-a anulat. La invitația formulată de cel puțin două săptămâni de Magda Grădinaru nu a răspuns. Așadar, iată câteva dintre întrebările pe care nu i le pot adresa decât public:

1. De ce programul dvs pentru București face doar 5 trimiteri la fondurile europene (inclusiv cele pentru termoficare deja accesate)?

2. De ce programul nu cuprinde niciun termen concret de realizare pentru niciuna dintre promisiuni?

3. Este dl Mitrache, zis Câine, singurul bucureștean abuzat pe care l-ați însoțit, ca deputat, la Avocatul Poporului solicitând sprijin împotriva abuzului? Renate Weber spune că e singurul.

4. Dacă nu este singurul, îmi puteți spune numele celor pentru care ați făcut un demers similar și pentru ce fel de abuzuri?

5. La câte dintre acțiunile introduse în instanță de ONG-ul dvs pentru autorizații, PUZ-uri și PUD-uri ați renunțat și de ce? În câte cazuri a fost vorba de înțelegeri cu primăriile emitente și în câte cazuri de înțelegeri cu beneficiarii actelor emise de Primărie?

Singurul care a acceptat interviul a fost Traian Băsescu, care a răspuns atât la întrebări politice, cât și la întrebări de program. Deși programul consider că este de la distanță cel mai bun, dl Băsescu nu m-a convins că merită votul, din cel puțin două puncte de vedere.

Pe de-o parte, pentru răspunsul dat în chestiunea Petrov. Pretinde că nu știa cui l-a denunțat pe colegul său de facultate, pentru că nu știa dubla subordonare, și față de Securitate, a ofițerului de contrainformații. Dar acum, când știe cui l-a denunțat pe colegul său, regretă, are remușcări? Nu.

Apoi, din tot interviul rezultă că nu își dorește să fie primar. Adică vrea un scor suficient de mare doar pentru a ridica partidul inclusiv la nivel național și a demonstra public că fără PMP nu se poate face o majoritate, ceea ce e un fake electoral.

Analiza mea din acest punct de vedere este că dl Băsescu este nu neapărat în înțelegere, dar cu un interes concordant cu al dlui Orban, care a anunțat public că dorește să guverneze cu PMP și UDMR.

De ce?

1.Candidatura lui Traian Băsescu în București ridică PMP și la nivel național în perspectiva parlamentarelor și un scor cât mai bun al partidului merge în direcția intenției lui L. Orban, formulată tocmai când, dimpotrivă, dl Orban ar fi trebuit să fie foc și pară pe Traian Băsescu și candidatura acestuia la București. Înfrângerea lui Nicușor Dan la București, pe care Traian Băsescu o impută deja apăsat lui Dan Barna, anulează ideea de alianță PNL-USR PLUS și în perspectivă, ceea ce L. Orban, la fel ca o mare parte din PNL, probabil cea mai mare, în mod evident își dorește.

2. Înfrângerea în București ar fi compensată de o victorie a PNL la nivel național, nu zdrobitoare probabil, dar la un scor fără precedent pentru PNL și va fi pusă pe seama USR-PLUS, unde oricum va reizbucni războiul între triburi. Deja, din informațiile mele, ”nicușoriștii” refuză să împartă și pliante cu partidul.

Având în vedere acest tablou, inclusiv întrebările fără răspuns, eu nu pot în mod onest să fac nicio recomandare și niciun îndemn la vot cu mâna pe inima și din convingere.

Aș fi făcut-o pentru un candidat de tipul Elenei Lasconi, care candidează însă la Câmpulung Muscel, și care mi-a creat în interviul pe care l-am realizat cu ea acea stare de bine, de dorință să o votez, prin voință, prin energie, prin dăruire. Un candidat fără Voluntari, fară Câini, fară Petrovi, de la care pot avea curajul să sper și să aștept.

Elena Lasconi: Acum e momentul să ne putem ridica. Mă simt ca în decembrie ’89. Mă voi simți vinovată că o să dorm - Interviu video

Eu nu cred că presa trebuie să îi câștige sau să îi piardă unui candidat alegerile. Nu cred că înfrângerea unui candidat este din vina presei sau a unui contracandidat. Nimeni nu dă voturi unui candidat și nu ia voturi de la un candidat. Sunt acolo, pe masă, și fiecare își ia după cât poate convinge și inspira. Depinde de el însuși.

Da, cred că un candidat trebuie să își câștige voturile, să răspundă la toate întrebările, să spulbere toate suspiciunile, să aibă nervii suficient de tari pentru că încercările mandatului vor fi oricum mai grele decât orice moment de campanie. El trebuie să fie cel mai bun și, dacă reușește, meritul e al lui, dacă nu reușește, vina e a lui, nu a celor care nu i-au pus covorul roșu în față.

Și îmi permit să mai sugerez ceva: cei care detestată presa de tip Antena 3 și pe Mihai Gâdea ar trebui să nu-și dorească doar o Antena 3 și un Gâdea pe dos.

Așadar, ceea ce vă sugerez este un singur lucru: să vă gândiți bine de tot și să aveți exact opțiunea cu care să puteți fi în acord în următorii ani, care să fie în acord cu conștiință dvs. Și dacă va fi așa, nimeni niciodată nu va avea dreptul să vă acuze pentru ea.

Cu o săptămână înainte de alegeri, Gabriela Firea (PSD) e la egalitate cu Nicușor Dan (PNL-USR-PLUS). Prezența la vot va fi decisivă


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇