Cu o săptămână înainte de alegeri, Gabriela Firea (PSD) e la egalitate cu Nicușor Dan (PNL-USR-PLUS). Prezența la vot va fi decisivă

Cu o săptămână înainte de alegeri, Gabriela Firea (PSD) e la egalitate cu Nicușor Dan (PNL-USR-PLUS). Prezența la vot va fi decisivă

Campania electorală a intrat în ultima săptămână. Ziua alegerilor va fi una de coșmar, a declarat un sociolog implicat în realizarea mai multor sondaje de opinie. În București, Gabriela Firea e în fața lui Nicușor Dan cu un procent și jumătate. Practic, dacă se ia în calcul marja de eroare a sondajelor, cei doi se află la egalitate.

Candidatul PNL-USR-PLUS poate pierde alegerile dacă în ultima săptămână nu reușește să aducă mai mulți nehotărâți la urne.

Ultimele sondaje dau o prezență de sub 40% la alegerile din București, cel mai probabil va fi undeva între 37 și 39%. În contextul epidemiei, cei care sunt mai dispuși să absenteze vor fi părinții din clasa de mijloc, îngrijorați, dar și persoane din categoria de vârstă 40-55 de ani, nemulțumite de oferta politică din aceste alegeri.

Cioloș, către Firea: Nu vreți dumneavoastră să faceți un test poligraf cu întrebarea „Ați luat șpagă?”

Ultimele analize arată că persoanele în vârstă vor participa în număr mare la vot, conform datelor mai multor sondaje de opinie comandate de partidele politice.

ADVERTISING

O prezență de peste 40% la urne îl avantajează pe Nicușor Dan, absenteismul masiv o ajută pe Gabriela Firea.

Câștigători siguri, în acest moment, sunt candidații Robert Negoiță, actualul primar de la Sectorul 3, București, și Daniel Băluță, actualul edil de la Sectorul 4. Ambii au câștigat în urmă cu patru ani alegerile fiind propuși și susținuți de PSD.

Confruntările din sectoarele 1, 2, 5 și 6 sunt foarte strânse, candidații alianței PNL-USR-PLUS au șanse în toate aceste circumscripții, dacă reușesc să mobilizeze alegătorii.

Ceea ce părea o simplă formalitate, schimbarea administrației PSD din București, una care domină orașul din anul 2000, s-a transformat într-un coșmar pentru formațiunile anti-PSD.

Cum s-a ajuns aici?

  1. PNL și USR-PLUS n-au reușit să formeze un front comun anti-PSD la nivel național. Acest eșec a creat o undă de neîncredere în mulți alegători.
  2. Campania PNL de recrutare a primarilor PSD a reprezentat un alt vector de demobilizare în rândul alegătorilor din clasa de mijloc.
  3. La București, mai mulți reprezentanți USR și PNL s-au opus ferm ca PMP să fie cooptat în alianța pentru București, motivul fiind susținerea în consiliile locale de către PMP a tuturor proiectelor propuse de administrația PSD. Această decizie a dus la activarea lui Traian Băsescu, fost președinte al României, care intră în cursă pentru a salava PMP, o formațiune amenințată cu dispariția.
  4. Traian Băsescu, conform mai multor analize sociologice, dislocă în jur de două procente din votanții alianței, suficient însă pentru a-i oferi Gabrielei Firea (PSD) o cale de a-și păstra mandatul de primar al Bucureștiului.
  5. Dezvăluirea cum că Nicușor Dan a ajutat un afacerist să-și păstreze construcția dintr-un parc al Capitalei a produs stupoare printre mulți alegători. Reacția candidatului n-a fost consistentă, nereușind să alunge suspiciunile din jurul acestei afaceri imobiliare tenebroasă.

O nouă victorie a Gabrielei Firea ar reprezenta un dezastru politic pentru Iohannis, PNL și USR

- Klaus Iohannis se va găsi, la două luni distanță de alegerile generale, în fața unui PSD relansat electoral de victoria Gabrielei Firea care, cel mai probabil, va deveni liderul partidului.

Președintele va ajunge din nou în logica din 2016, atunci când bâlbâielile, prostia și orgoliile din PNL i-au stopat proiectul politic, aducându-l în situația de a lupta din răsputeri pentru a-și păstra poziția, amenințată continuu de tandemul Dragnea-Tăriceanu.

- În cazul în care PNL va înregistra un eșec simbolic la București, actualul guvern va intra în derivă, lovit masiv de frustrarea grupurilor anti-PSD, de acuzațiile de corupție și de nemulțumirea legată de administrarea crizei provocate de epidemie.

- USR-PLUS, prin înfrângerea de la București, va pierde susținerea multor alegători contrariați de decalajul dintre mesajul politic și fapte. Mă refer aici la “afacerea Câine” în care a fost implicat Nicușor Dan.

Traian Băsescu: Vreau în mod real să fiu primarul Capitalei. Mă cutremură lașitatea celor care au suferit de pe urma lui Nicușor Dan. Nu spun că e mai corupt decât Firea. Doamne ferește! - Interviu video

Indiscutabil, liberalii vor avea cel mai mare scor politic la aceste alegeri locale, adjudecându-și multe din orașele mari ale României. Cu toate acestea, o înfrângere la București va întări mult PSD, ducând alegerile generale într-o zonă lipsită de certitudini.

Câteva rezultate ale unor sondaje de opinie ale partidelor cu o săptămână înainte de alegerile locale.

  • Craiova. Lia Olguța Vasilescu câștigă fără probleme. Are în jur de 35% din voturi.
  • Constanța. Vergil Chițac (PNL), la egalitate cu actualul primar PSD Decebal Făgădău. Stelian Ion (USR-PLUS), pe locul trei la o distanță de până la 5 procente.
  • București. Gabriela Firea (PSD), practic, la egalitate cu Nicușor Dan (PNL-USR-PLUS).

Citește și alte articole legate de alegerile locale din 27 septembrie 2020:

Nicușor Dan s-a dus la STB pentru o dezbatere spontană, dar a așteptat-o în zadar pe Firea să apară (Video)

Nicuşor Dan reiterează invitaţia pentru Gabriela Firea de a participa la trei dezbateri în sala Consiliului General

Cât de sigură e înfrângerea Gabrielei Firea la București? Interviu Video


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇