O judecătoare va primi salarii restante de peste 3 milioane de lei, după ce faptele pentru care era judecată s-au prescris

O judecătoare va primi salarii restante de peste 3 milioane de lei, după ce faptele pentru care era judecată s-au prescris
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

O judecătoare din Constanța, acuzată de abuz în serviciu și luare de mită, va fi reîncadrată în funcție și va primi salarii restante de peste 3 milioane de lei, pentru cei 9 ani cât a fost suspendată din magistratură, după ce faptele pentru care era judecată s-au prescris.

Mai mult, Corina Jianu va fi instalată, direct, președinte de Secție în cadrul Tribunalului Constanța, pentru restul de mandat pe care-l mai are de executat, scrie PressHub.

Corina Jianu a fost trimisă în judecată de DNA în noiembrie 2014, fiind acuzată de abuz în serviciu și luare de mită după ce a dat mai multe soluții favorabile fostului primai din Năvodari, Nicolae Matei. Prejudiciul total care ar fi fost cauzat în dauna primăriei a fost estimat la 26.554.636 de euro.

ADVERTISING

La fond, judecătoarea a primit o pedeapsă de 7 ani închisoare, iar Nicolae Matei 9 ani de închisoare cu executare.

Procesul a stat la ÎCCJ din aprilie 2021 până acum trei zile, după ce la Curtea de Apel București s-a judecat din 2015 până în februarie 2021.

În motivare, ÎCCJ arată că „instanţa de apel apreciază că probele administrate demonstrează fără dubiu că inculpatul Matei Nicolae, în calitate de primar al localităţii Năvodari şi de preşedinte al Comisiei locale de fond funciar Năvodari, a încălcat dispoziţiile ce reglementează procedura de reconstituire a dreptului de
proprietate”.

ADVERTISING

Apoi a aplicat decizia CCR privind prescpția și a închis dosarul.

Curtea Europeană de Justiție s-a pronunţat în cazul proceselor penale care s-au închis în România ca urmare a deciziilor CCR privind prescripția. Instanţa de la Luxemburg arată că încetarea proceselor din acest motiv e contrară dreptului european, iar instanțele din România nu mai trebuie să aplice deciziile CCR și ÎCCJ privind prescripția.

Amintim că în România s-au închis vreo 5.000 de dosare (inclusiv cu politicieni inculpaţi) după două decizii ale Curții Constituționale din 2018 și 2022.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇