200 de tablouri cu semnături false a vândut o galerie de artă din Bucureşti

200 de tablouri cu semnături false a vândut  o galerie de artă din Bucureşti

100.000 de euro este prejudiciul în cazul tablourilor false vândute de o galerie de artă din București.

Este vorba despre tablouri atribuite în mod nereal unor pictori români renumiţi, precum Nicolae Tonitza, Nicolae Grigorescu, Camil Ressu, Ştefan Luchian.

"Pentru inducerea în eroare a cumpărătorilor, lucrările artistice ar fi fost însoţite de certificate de expertiză întocmite de un expert acreditat de către Ministerul Culturii, în care se menţiona în mod nereal că picturile, purtând în fals semnătura unor pictori celebri, ar fi aparţinut acestora", a precizat IGPR.

ADVERTISING

Prejudiciul estimat până prezent în dosar se ridică la 100.000 de euro, însă trebuie luat în calcul şi prejudiciul moral cauzat patrimoniului naţional al României, a precizat, vineri, directorul-adjunct al Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din Poliţia Română, Alexandru Enăchescu.

El a arătat că expertul bănuit în cauză, care confirma autenticitatea tablourilor, nu a informat Ministerul Culturii cu privire la autentificarea acestor lucrări.

"Pentru alegerea unei lucrări, aveau posibilitatea să se deplaseze unde le puteau vizualiza, iar în cazul în care se hotărau să le cumpere, şi se prezenta un certificat de expertiză, în acest fel fiind convinşi că sunt autentice.

ADVERTISING

În perioada martie 2020 - decembrie 2021, galeria a reuşit să valorifice, către diverşi cumpărători din ţară, aproximativ 200 de tablouri, purtând în fals semnătura unor pictori celebri, cum ar fi Nicolae Tonitza, Nicolae Grigorescu, Camil Ressu sau Ştefan Luchian", a spus Alexandru Enăchescu.

Ofiţerul a explicat că, în urma cercetărilor, a reieşit faptul că lucrările aparţin unor artişti plastici, contemporani cu pictorii menţionaţi anterior, cărora li s-au atribuit semnăturile acestora prin ştergerea semnăturilor iniţiale şi aplicarea peste acestea a semnăturilor reproduse în fals.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇