O bandă de camerunezi din Bucureşti a înşelat zeci de firme din străinătate, cu peste 1 milion de dolari

O bandă de camerunezi din Bucureşti a înşelat zeci de firme din străinătate, cu peste 1 milion de dolari
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

O bandă de camerunezi care opera din Bucureşti a fost destructurată de DIICOT. Suspecţii făceau fraudă online, prin care ar fi obţinut peste un milion de dolari, în dauna a circa 30 de firme din străinătate.

În paralel cu percheziţiile din România, s-au făcut operaţiuni similare, dar de mai mică amploare, în Olanda şi Irlanda.

32 de percheziţii au făcut anchetatorii, marţi, în Bucureşti, Ilfov, Cluj, Dolj şi Braşov pentru destructurarea acestei grupări de cetăţeni camerunezi.

DIICOT arată că membrii acestei grupări sunt specializaţi în fraudă informatică, acces ilegal la un sistem informatic, fals informatic, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals privind identitatea, fals în declaraţii, participaţie improprie la uz de fals, participaţie improprie la fals intelectual, înşelăciune, favorizarea făptuitorului şi spălare a banilor.

ADVERTISING

Clienţii erau înşelaţi online

În cauză s-a reţinut că, începând cu 2017, în Bucureşti, mai mulţi cetăţeni camerunezi au constituit şi au activat în cadrul unei grupări infracţionale organizate transnaţional, specializate în comiterea unor infracţiuni în mediul online, transmite DIICOT, într-un comunicat.

Suspecţii au creat pagini de internet/adrese de email false, ce păreau a aparţine unor societăţi comerciale specializate în vânzarea en-gros de produse alimentare şi nealimentare, şi, cu scopul de a induce în eroare potenţialii clienţi, au expediat prin email oferte de vânzare a unor produse, întocmite în numele societăţilor reale menţionate, solicitând plata în avans pentru livrarea bunurilor.

După ce persoanele vătămate acceptau pretinsele oferte şi efectuau plăţile în avans, aşa cum le era solicitat, bunurile respective nu erau livrate, iar pretinşii vânzători nu mai puteau fi contactaţi.

Transferurile de bani erau realizate în conturi bancare deschise (în baza unor documente falsificate sau declarate sustrase) la diverse bănci din România şi mai apoi erau retrase în numerar de la bancomate din ţară sau din străinătate.

ADVERTISING

Site-uri fantomă promovate intens

"Liderul grupării a fost cel care a solicitat şi obţinut, prin intermediul relaţiilor sale din Camerun, o serie de acte de identificare false, respectiv paşapoarte ce păreau în general emise de către autorităţile franceze, întrucât unităţile bancare erau mai puţin reticente cu privire la solicitările de deschidere conturi bancare provenite de la cetăţeni francezi", adaugă DIICOT.

După deschiderea conturilor şi activarea acestora, au fost puse la dispoziţia liderului, prin transmiterea documentelor de deschidere conturi, credenţialele de acces şi cardurile aferente.

Apoi, următorul nivel al activităţii infracţionale a constat în identificarea, prin intermediul Internetului, a unor firme din România cu obiect de activitate legat de producerea şi comercializarea de material lemnos, puţin vizibile în mediul online, cărora liderul grupării le-a uzurpat identitatea, prin crearea, pe diverse platforme de comerţ online de tipul business to business, a unor profiluri utilizând denumirea şi datele de identificare ale societăţilor menţionate, creând aparenţa că paginile/profilurile ar aparţine societăţilor comerciale reale, prin intermediul cărora comercializau bunuri sau servicii fictive/inexistente.

În vederea creşterii credibilităţii şi promovării în mediul online a companiilor prin intermediul profilelor create pe platformele de comerţ online şi prin urmare şi a produselor comercializate, liderul grupării a conceput o reţea de pagini web, site-uri, prin care era prezentat obiectul de activitate constând în producerea şi comercializarea de material lemnos şi oferte de produse ale societăţilor respective.

26 de persoane au fost duse la audieri la DIICOT.

Cooperarea judiciară internaţională a fost efectuată cu sprijinul Eurojust, mai menţionează sursa citată.

ADVERTISING


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇