Autorităţile olandeze au descoperit în 2023 în ţară un număr record de laboratoare de producere ilegală a drogurilor.
Numărul laboratoarelor pentru producţia de heroină, cocaină şi droguri sintetice depistate de autorităţi a crescut cu 44%, ajungând la 151, a precizat marţi poliţia olandeză, potrivit dpa.
Cea mai mare creştere a fost constatată în ce priveşte laboratoarele de droguri sintetice.
"O explicaţie importantă pentru creşterea numărului de laboratoare descoperite o reprezintă creşterea cererii globale de stupefiante", a notat şeful departamentului antidrog al poliţiei, Willem Woelders.
"Avem indicaţii puternice că cererea e în creştere. Observăm acest lucru, de exemplu, în capturile de droguri de pe plan global care pot fi asociate cu Olanda", a menţionat acesta.
Creşterea este legată totodată de intensificarea primirii de informaţii de la public cu privire la posibile centre de producere de droguri. Potrivit poliţiei, acestea pot reprezenta un pericol pentru cartierele rezidenţiale din cauza riscului de incendii şi explozii.
Mai mult, laboratoarele ilegale de stupefiante din Olanda sunt responsabile şi de o considerabilă poluare a mediului, reziduurile chimice rezultate fiind abandonate în butoaie în zone rurale.
Potrivit poliţiei, anul trecut au fost descoperite 191 de situri de depozitare a reziduurilor din producţia de droguri, cu 23% mai multe ca în anul anterior. Reziduurile chimice sunt însă frecvent deversate şi în canale sau în cursuri de apă în afara oraşelor.
În acelaşi timp, numărul plantaţiilor de cannabis descoperite în Olanda a scăzut anul trecut la 1.230 de la 1.604 în anul precedent, tendinţa fiind ca acesta să fie importat în mai mare măsură din străinătate, în timp ce în ţară producătorii ilegali se concentrează pe cocaină şi droguri sintetice.