Noi măsuri de relaxare de la 1 august: Crește numărul celor care pot participa la nunți și botezuri, liber în cluburi doar pentru vaccinați

Noi măsuri de relaxare de la 1 august: Crește numărul celor care pot participa la nunți și botezuri, liber în cluburi doar pentru vaccinați

De la 1 august, intră în vigoare noi măsuri de relaxare, astfel că va crește numărul persoanelor care pot participa la nunți, botezuri sau alte evenimente artistice și sportive.

Totodat, în baruri, cluburi, discoteci și săli de jocuri vor avea voie doar persoanele vaccinate. Masca de protecţie va rămâne obligatorie în spaţii închise.

Noile măsuri au fost adoptate luni de Comitetul Naţional pentru situaţii de Urgenţă și au fost aprobate și de guvern.

Nunți și botezuri

Așadar, de la 1 august:

  • Organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive, parastase etc.) este permisă cu participarea a maximum 150 de persoane în spații deschise, sau cu participarea a maximum 100 de persoane în spații închise, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 2 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și sunt respectate măsurile de protecție sanitară, în intervalul orar 5.00-02.00. La stabilirea numărului maxim de persoane, nu sunt incluși copiii cu vârsta mai mică de 16 ani.
  • Organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive, parastase etc.) este permisă cu participarea a maximum 200 de persoane în spații deschise, sau cu participarea a maximum 150 de persoane în spații închise, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori.
  • Organizarea de evenimente private (nunți, botezuri) este permisă cu un număr de maximum 300 de persoane în interior și cu asigurarea unei suprafețe de 2 mp pentru fiecare persoană în ele/localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 2 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și dacă toți participanții sunt vaccinați și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de imunizare, prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore, se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2.
  • Organizarea de evenimente private (nunți, botezuri) este permisă cu un număr de maximum 400 de persoane în interior și cu asigurarea unei suprafețe de 2 mp pentru fiecare persoană în ele/localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori, dacă toți participanții sunt vaccinați și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore, se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2.

Competiții sportive

În ceea ce privește competițiile sportive, s-au adoptat următoarele măsuri:

  • Organizarea acestora în spații închise sau deschise este permisă cu participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, cu asigurarea unei distanțe de minimum 1 m între persoane, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 2 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și toți participanții sunt vaccinați, prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid, sau au trecut prin boală.
  • Este permisă cu participarea spectatorilor până la 75% din capacitatea maximă a spațiului, cu asigurarea unei distanțe de minim 1 m între persoane, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori și toți participanții sunt vaccinați, prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid, sau au trecut prin boală.
  • Organizatorul poate decide organizarea și desfășurarea competițiilor sportive cu participarea spectatorilor până la capacitatea maximă a spațiului, dacă toți participanții fac dovada vaccinării împotriva SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.

Baruri, cluburi și săli de jocuri

În baruri, cluburi, discoteci și săli de jocuri activitatea este permisă până la 70% din capacitatea maximă a spațiilor închise în intervalul orar 5.00-02.00, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 2 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și până la capacitatea maximă dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori.

Participarea la aceste activități este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.

Activități culturale, artistice și de divertisment

  • Pot fi organizate și desfășurate în spații deschise cu participarea a cel mult 2.500 de persoane, cu obligativitatea purtării măștii de protecție, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 2 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și toți participanții sunt vaccinați, prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid, se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2.
  • Pot fi organizate și desfășurate în spații deschise cu participarea a cel mult 75.000 de persoane, cu obligativitatea purtării măștii de protecție, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori și toți participanții sunt vaccinați, prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid, se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2.
  • Activitățile se pot organiza și desfășura în toate localitățile indiferent de rata cumulată a incidenței la 14 zile a cazurilor cu un număr mai mare de 2.500 de persoane, dacă toți participanții fac dovada vaccinării.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇