Nicușor Dan a numit judecător la CCR. Cine e Dacian Cosmin Dragoș. O decizie de etică

Nicușor Dan a numit judecător la CCR. Cine e Dacian Cosmin Dragoș. O decizie de etică
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Președintele Nicușor Dan l-a numit, marți, pe profesorul Dacian Cosmin Dragoș judecător la CCR.

”Președintele României, Nicușor Dan, a semnat marți decretul de numire a domnului Dacian Cosmin Dragoș, profesor universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării si conducător de doctorat la Facultatea de Drept din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, în funcția de judecător al Curții Constituționale a României, pentru un mandat de nouă ani începând cu data 13 iulie 2025”, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

”Prin această nominalizare, președintele României reafirmă angajamentul ferm față de buna funcționare a autorităților publice, independența justiției, respectarea statului de drept și consolidarea rolului Curții Constituționale de garant al supremației Constituției”, se mai arată în comunicat.

Nominalizarea a fost făcută în conformitate cu atribuțiile constituționale, potrivit cărora președintele numește trei dintre cei nouă judecători ai Curții Constituționale.

Curtea Constituțională se înnoiește cu o treime din judecătorii ei din 3 în 3 ani.

Cine este Dacian Cosmin Dragoș

Potrivit comunicatului Administrației Prezidențiale, Dacian Cosmin Dragoș este o personalitate recunoscută în domeniul dreptului administrativ și european, beneficiar al prestigioasei burse europene Marie Curie, la Michigan State University (2005-2006), și expert al Băncii Mondiale în domeniul achizițiilor publice (2020-2023).

Cu o activitate remarcabilă academică și de cercetare și o contribuție consistentă în elaborarea proiectului Codului de procedură administrativă (2006-2008 și 2020-2021) și a Codului Administrativ (2010-2011), profesorul Dragoș a fost implicat în proiecte naționale și internaționale privind reforma administrației publice și statul de drept, și este cunoscut pentru pozițiile sale echilibrate și fundamentate științific.

Dacian Cosmin Dragoș a fost timp de 3 ani expert juridic în echipa României în litigiul arbitral Roșia Montană și în alte litigii arbitrale.

În perioadele 2016-2017 și 2020-2023 a fost președintele Consiliului Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării.

Dacian Dragoș a demisionat din funcția de președinte al Consiliul Național de Etică, după ce instituția a decis că Lucian Bode nu a plagiat, deși analiza Universității Babeș Bolyai arăta că teza de doctorat a fostului ministru este grav viciată, cu elemente de plagiat.

Într-un interviu acordat Spotmedia.ro la vremea respectivă, Dacian Dragoș spunea că "este surprinzătoare această hotărâre a Consiliului de Etică, care îşi contrazice chiar autosesizarea" și răstoarnă toată jurisprudența anterioară. "De aceea, am și plecat. Nu văd cum aș putea să mai conduc un consiliu pe care nu-l mai înțeleg. Este cumva și o asumare a răspunderii în calitate de manager al acestui consiliu în ultimii ani", a explicat el. "Cum aș fi putut continua să conduc acest consiliu? N-aș mai ști cum să respect jurisprudența de până acum: să respect ultima decizie sau cele de până atunci?", a adăugat acesta.

Pe cine înlocuiesc noii judecători

Anterior, pe 24 iunie, Parlamentul a desemnat doi judecători la Curtea Constituțională. Este vorba despre Mihai Busuioc, propus de PSD, și Asztalos Csaba, propus de UDMR.

Cei trei noi judecători îi vor înlocui la Curtea Constituțională pe Marian Enache (fost președinte CCR), Attila Varga şi Livia Stanciu.

Enache a fost numit în iulie 2016, pentru un mandat de 9 ani, de către Senat. Mandatul de preşedinte al CCR a expirat deja pe 10 iunie.

Mandatul judecătorului Varga Attila, desemnat de Camera Deputaților, expiră pe 12 iulie, iar cel al Liviei Stanciu, care a fost numită în funcţie de Klaus Iohannis, expiră pe 13 iulie.

Mandat pe 9 ani

Curtea Constituţională, care este compusă din nouă judecători, se înnoieşte cu o treime din judecătorii ei, din trei în trei ani, în condiţiile prevăzute de legea Curţii.

Mandatul la CCR este unic, fără posibilitatea reînnoirii și presupune o pregătire juridică solidă, cu o vechime minimă de 18 ani în domeniu.

Funcţia de judecător al Curţii Constituţionale este incompatibilă cu oricare altă funcţie publică sau privată, cu excepţia funcţiilor didactice din învăţământul juridic superior.

Conform înțelegerii informale dintre partidele parlamentare, PSD și UDMR își împart cele două poziții de la Curte, în timp ce USR ar urma să propună viitorul Avocat al Poporului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇