Premierul Ilie Bolojan a criticat dur indemnizațiile uriaşe acordate celor 3 judecători ai Curții Constituționale care ies acum la pensie, calificându-le drept imorale în actualul context bugetar, chiar dacă recunoaște că acestea sunt prevăzute în legislația specifică a instituției.
„Din câte știu, este o prevedere care este trecută în legislația care ține de Curte. Ele sunt legale, dacă au bani să le dea. Cred că sunt imorale, în contextul actual”, a declarat Bolojan, într-o conferință de presă susținută miercuri.
Întrebat dacă Guvernul va aloca fondurile necesare dacă CCR nu are acei bani, premierul a răspuns: „Dacă nu au bani, atunci cred că s-ar putea încadra în bugetul pe care îl au, pentru că vom fi în situaţia în care, practic, cu nişte situaţii excepţionale, rectificarea bugetară care va veni nu poate să fie decât negativă în general.
Nu mai avem bani de dat în plus.
V-am prezentat care este situaţia şi, în astfel de situaţii, decenţa şi normalitatea cred că ar trebui să prevaleze, chiar dacă există o anumită bază legală sau se poate crea o bază legală pentru un drept sau altul”.
Curtea Constituțională vrea să acorde trei indemnizații de câte 180.000 de lei pentru judecătorii care își termină mandatul – Marian Enache, Livia Stanciu și Attila Varga.
Premierul Ilie Bolojan a anunțat un amplu pachet de măsuri fiscale care va intra în vigoare de la 1 august, vizând reducerea deficitului bugetar.
Printre cele mai importante decizii se numără reașezarea TVA pe două cote – 11% și 21%, majorarea accizelor pentru alcool, carburanți și țigări, precum și introducerea contribuției la sănătate pentru pensionarii cu pensii peste 3.000 de lei.
De la 1 ianuarie 2026, Guvernul va crește impozitul pe dividende de la 10% la 16% și va introduce o suprataxare a câștigurilor din jocurile de noroc.
Va exista o şedinţă de guvern vineri, pentru a adopta actul normativ care aduce modificările fiscale, iar apoi Bolojan are intenţia de a-şi angaja răspunderea în Parlament, la începutul săptămânii viitoare.
În paralel, cheltuielile bugetare vor fi limitate, pensiile și salariile de la stat rămân plafonate şi în 2026, iar norma didactică va fi crescută cu două ore pe săptămână.
Un al doilea val de reforme va fi gata mai spre finalul lunii iulie, vizând pensiile speciale, companiile de stat, instituțiile autofinanțate și reforma administrației locale. Pachetul 2 va fi adoptat tot prin asumarea răspunderii, cel mai târziu în toamnă.