Președintele Nicușor Dan a declarat vineri că, după ce Curtea Constituțională va publica motivarea, va retrimite în Parlament ”Legea Vexler”.
”Legat de legea inițiată de domnul Vexler, în primul rând completează o lege care există, e în vigoare. În doilea rând, eu am atacat-o la Curtea Constituțională, cerând Curții Constituționale să constate că aproximativ jumătate din articolele din această completare sunt neconstituționale, opinie pe care o am în continuare, chiar dacă CCR a spus altceva.
În continuare cred că a lăsa ambiguitate în mai multe articole din această lege este nociv pentru societate și face ca tensiunea între cele două grupuri, pe care am văzut-o în societate de un an de zile, să se amplifice și să nu se reducă.
După ce Curtea Constituțională va redacta motivarea prin care a respins obiecția mea de neconstituționalitate, în termen de zece zile o voi trimite Parlamentului pe acele articole pe care le-am contestat', a afirmat președintele Nicușor Dan, citat de Agerpres, într-o conferință de presă susținută la Ambasada României de la Berlin, la finalul vizitei de o zi efectuate în Germania.
- CCR îi dă o lecție lui Nicușor Dan. Gândirea matematică învinsă de cea juridică
- Dilema legionarului-erou, Nicușor Dan și intransigența CCR
Curtea Constituțională a respins, joi, în unanimitate, sesizarea președintelui Nicușor Dan cu privire la legea care modifică Ordonanța 31/2002, vizând extinderea interdicțiilor asupra organizațiilor, simbolurilor și materialelor cu caracter legionar.
Aceasta a fost prima ședință a Curții Constituționale în noua componență, sub conducerea Siminei Tănăsescu. De asemenea, este prima sesizare făcută de şeful statului, de la începutul mandatului, pe un proiect de lege.
Un comunicat CCR a spus următoarele:
- Legea privind interzicerea organizațiilor și simbolurilor fasciste, legionare și naziste este clară, precisă și previzibilă și are un scop legitim, acela de a proteja valorile unei societăți democratice.
- Ideologiile precum nazismul, fascismul și legionarismul nu au nevoie de definiții juridice exacte, pentru că ele sunt realități istorice bine cunoscute, asociate cu crime, violență și încălcarea gravă a drepturilor omului.
- Legea este justificată pentru că protejează democrația și drepturile fundamentale împotriva unor ideologii extremiste, iar incriminarea acestor fapte prin Codul Penal este proporțională și respectă dreptul la un proces echitabil.
Cu alte cuvinte, CCR consideră că legea este necesară și corect formulată pentru a preveni revenirea sau glorificarea unor regimuri totalitare periculoase.
Comunicatul CCR adaugă că decizia Curții ia act și se încadrează în ansamblul principiilor și valorilor democratice europene, fiind în consonanță cu argumentele juridice utilizate de Curtea Europeană a Drepturilor Omului într-o bogată jurisprudență.