Netanyahu a aflat în ultimul moment că nu e autorizat să semneze acordurile istorice cu țările arabe

Netanyahu a aflat în ultimul moment că nu e autorizat să semneze acordurile istorice cu țările arabe

Premierul israelian Benjamin Netanyahu, care se află, marţi, la Washington, a aflat în ultimul moment că nu era autorizat să semneze acordurile de normalizare a relaţiilor cu Emiratele Arabe Unite (EAU) şi Bahrein, potrivit site-ului israelian N12, citat de dpa.

Netanyahu a plecat în SUA pentru a semna marţi cele două acorduri fără ministrul său de externe Gabi Ashkenazi.

Ajuns la Washington, premierul a aflat de la procurorul general că legea israeliană îi cere să dispună de procură de la Ashkenazi sau aprobare din partea guvernului.

ADVERTISING

La cererea sa, ministrul de externe i-a acordat această competenţă. Dar acordurile semnate de Netanyahu nu vor intra în vigoare decât după ce vor fi aprobate de guvern şi parlament, conform legislaţiei israeliene.

Stabilirea unor relaţii diplomatice depline între Israel şi EAU şi Bahrein marchează primul astfel de acord major între ţările arabe şi statul israelian într-un sfert de secol.

Cele două naţiuni arabe din Golf sunt primele din regiunea lor care vor semna un acord cu Israelul, alăturându-se Egiptului şi Iordaniei, state ale Ligii Arabe, privind normalizarea relaţiilor, într-o acţiune aclamată de preşedintele american Donald Trump drept o victorie a administraţiei sale.

ADVERTISING

O analiză realizată de AFP scoate în evidență dezechilibrele pe care le vor provoca aceste acorduri în Orientul Mijlociu si avantajele pentru Donald Trump, aflat la numai șapte săptămâni distanță de alegerile prezidențiale din SUA.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇