NATO sporește patrulele în Marea Baltică din cauza incidentelor submarine

NATO sporește patrulele în Marea Baltică din cauza incidentelor submarine

NATO își intensifică patrulele în Marea Baltică în urma recentelor daune provocate infrastructurii submarine din regiune, a anunțat joi alianța militară transatlantică.

Decizia a fost luată în urma anunțurilor făcute de autorități cu privire la deteriorarea unui cablu de telecomunicații din Marea Baltică ce leagă Suedia și Estonia și a unei conducte și a unui cablu finlandezo-estonian, potrivit Reuters.

Toate incidentele au avut loc aproximativ în aceeași perioadă, la începutul acestei luni.

„Măsurile sporite includ zboruri suplimentare de supraveghere și recunoaștere, inclusiv cu avioane de patrulare maritimă, avioane NATO AWACS și drone. O flotă de patru nave NATO de vânătoare de mine este, de asemenea, trimisă în zonă", a anunțat NATO prin intermediul unui comunicat.

ADVERTISING

Oficialii din țările implicate au declarat că nu au ajuns încă la concluzii ferme cu privire la autorii avariilor sau dacă acestea au fost accidentale sau deliberate.

„Continuăm să monitorizăm îndeaproape situația și rămânem în contact strâns cu aliații noștri Estonia și Finlanda, precum și cu partenerul nostru Suedia", a declarat purtătorul de cuvânt al NATO, Dylan White.

NATO, Uniunea Europeană și guvernele naționale au făcut din protecția conductelor și a cablurilor submarine o prioritate ridicată după exploziile din septembrie 2022 care au rupt conductele Nord Stream de sub Marea Baltică și au întrerupt aprovizionarea Europei cu gaz rusesc.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Anchetatorii au declarat că acele explozii au fost un act de sabotaj, dar nu au decis cine a fost responsabil.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇