NATO construiește în România cea mai mare bază militară din Europa

NATO construiește în România cea mai mare bază militară din Europa

Alianța militară a început să construiască în România cea mai mare bază militară de pe continent. NATO urmărește să-și consolideze astfel capacitățile de la Marea Neagră, pentru a contracara activitatea Rusiei în regiune.

Proiectul în valoare de 2,7 miliarde de dolari (2,5 miliarde de euro) vizează extinderea bazei aeriene Mihail Kogălniceanu, situată în apropiere de Constanta. Noua unitate va avea un perimetru de aproape 32 km și se va întinde pe aproximativ 2.800 de hectare, relatează Newswewk.

Potrivit Euronews, în această săptămână au început lucrările de construcție la infrastructura de bază, precum drumurile de acces și rețeaua de alimentare cu energie electrică. Mai multe piste noi vor fi construite pentru a sprijini operațiunile de diferite tipuri ale aviației militare.

ADVERTISING

După încheierea lucrărilor, baza din Constanța va fi mai mare decât cea de la Rammstein din Germania, iar aici vor fi găzduiți aproximativ 10.000 de membri ai personalului NATO și familiile acestora.

Vor fi amenajate hangare pentru activitățile de mentenanță, depozite de stocare a carburantului, muniției, echipamentului și materialelor tehnice pentru aviație, a declarat Nicolae Crețu, comandantul bazei aeriene. Acesta a adăugat că vor fi amplasate și simulatoare de zbor, precum și facilități de cazare și alimentație, magazine, grădinițe, școli, spital, "tot ce este necesar pentru a sprijini operațiunile și misiunile unei baze de această mărime".

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

NATO a început să-și clădească o rețea de patru grupuri multinaționale de luptă în regiunea baltică după anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia în 2014. După începerea războiului din Ucraina, în februarie 2022, organizația militară și-a întărit structura în zone apropiate de conflict și a decis crearea unor grupuri suplimentare de luptă în Bulgaria, Ungaria, România și Slovacia.

Grupul de luptă din România este coordonat de Franța, iar Belgia, Luxemburg, Macedonia de Nord, Polonia, Portugalia și SUA contribuie cu forțe militare. Baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu găzduiește în prezent aproximativ cinci mii de militari, cei mai mulți fiind soldați americani.

ADVERTISING

România este de multă vreme un punct cheie pentru operațiunile NATO din regiunea Mării Negre. Mii de militari americani au efectuat aici cicluri de pregătire și misiuni de securitate după declanșarea invaziei ruse în Ucraina. Avioanele americane de luptă și de supraveghere decolează regulat de la baza constănțeană, în cadrul misiunilor NATO de poliție aeriană.

Bucureștiul își dorește o cooperare mai strânsă cu aliații săi din NATO – și cu SUA în special – pe măsură ce Marea Neagră devine un teatru de confruntare din ce în ce mai intens între Ucraina și Rusia, precum și între Moscova și rivalii săi occidentali.

"România s-a impus deja ca o ancoră a flancului estic al NATO și al UE. România este și va continua să fie un aliat de încredere al Statelor Unite, dedicat stabilității și păcii în Europa Centrală și de Est", a declarat premierul Marcel Ciolacu pentru Newsweek, în iunie anul trecut.

"Suntem în alertă 7 zile din 7, 24 de ore din 24, pentru operațiunile de influență și interferență rusești în România și am contracarat cu succes astfel de încercări în mai multe rânduri. Amenințarea constantă a activităților ruse în România impune să luăm foarte în serios amenințările lor secrete și hibride", a adăugat Ciolacu.

"Rusia a planat mereu deasupra României și a flancului estic european ca o sursă de instabilitate, opresiune și agresiune. Ca atare, lucrăm constant pentru a contracara orice încercare rusă de a destabiliza România și partenerii noștri", a mai spus premierul.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇