Miza alegerilor prezidențiale din Slovacia: Apropiere de Rusia sau sprijin pentru Ucraina?

Miza alegerilor prezidențiale din Slovacia: Apropiere de Rusia sau sprijin pentru Ucraina?
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Slovacii merg sâmbătă din nou la urne pentru al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, în care pot opta între candidatul opoziţiei pro-occidentale Ivan Korcok şi candidatul din partea coaliţiei naţionaliste de stânga aflate la putere Peter Pellegrini, relatează Reuters.

Miza scrutinului este de a vedea dacă premierul Robert Fico, care a preluat puterea în octombrie pentru a patra oară, va avea un aliat la palatul prezidenţial sau un adversar care i-ar putea contesta poziţia pro-rusă şi planurile de modificare a legislaţiei penale şi din domeniul mass-media, care au stârnit deja îngrijorare că ar duce la slăbirea statului de drept.

Alegeri prezidențiale în Slovacia: Sondajele arată o cursă strânsă

Este de aşteptat ca rezultatele să fie strânse, potrivit ultimelor sondaje de opinie. Sondajul agenţiei NMS pentru site-ul de ştiri SME de miercuri arăta că Korcok conduce cu 51,7% la 48,3%, în timp ce un sondaj realizat de agenţia Focus pentru TV Markiza, marţi, arăta că Pellegrini conduce cu 50,8% la 49,2%.

ADVERTISING

"Vom decide sâmbătă dacă menţinem un echilibru al puterilor sau permitem taberei guvernamentale să ocupe şi ultima funcţie constituţională", a declarat miercuri Korcok într-un videoclip de campanie.

candidați alegeri prezidențiale Slovacia 2024
Foto: Hepta.ro / Colaj spotmedia.ro

Casele de pariuri îi dădeau vineri un uşor avantaj lui Korcok, care a câştigat în mod surprinzător primul tur, în urmă cu două săptămâni.

Preşedinţii slovaci nu au multe puteri executive, dar pot să se opună prin veto legilor sau să le conteste la Curtea Constituţională. Aceştia numesc judecătorii Curţii Constituţionale, ceea ce ar putea deveni important în viitoarele bătălii legate de reformele lui Fico, care vrea să uşureze drastic pedepsele pentru corupţie.

Pentru Korcok, în vârstă de 60 de ani, principalul mesaj transmis în lupta electorală a fost acela de a nu-i oferi lui Fico şi coaliţiei sale toate funcţiile din stat.

ADVERTISING

Pellegrini, în vârstă de 48 de ani, a încercat să îl prezinte pe Korcok ca fiind un susţinător al războiului, pentru că sprijină înarmarea Ucrainei şi chiar ar fi sugerat că ar putea trimite trupe slovace în război, lucru pe care Korcok îl neagă.

Preşedinta în exerciţiu Zuzana Caputova, o avocată specializată în drepturile omului care nu a mai candidat pentru un al doilea mandat, a criticat retorica războinică într-un discurs televizat, miercuri. "Îmi pare rău că jocul cu frica a făcut parte din această campanie", a declarat Caputova. "Am avut ocazia să îi cunosc pe ambii candidaţi prezidenţiali în timpul celor cinci ani de mandat şi pot spune cu conştiinţa împăcată că nici Peter Pellegrini, nici Ivan Korcok nu ne vor târî în niciun război şi nu vor trimite niciunul dintre soldaţii noştri în Ucraina", a asigurat Caputova.

ADVERTISING

Secţiile de votare vor fi deschise de la ora locală 7.00 (08.00, ora României) până la ora 22.00 (23.00, ora României). Primele proiecţii ale rezultatelor sunt aşteptate la scurt timp după aceea, iar rezultatele oficiale se vor contura peste noapte.

Cine sunt candidații la alegerile prezidențiale din Slovacia

Independentul Korcok a fost trimisul Slovaciei la UE şi apoi ambasador în Statele Unite, înainte de a prelua postul de ministru de externe în guvernele de centru-dreapta din 2021-2022. La acea vreme, Slovacia a fost un aliat ferm al Ucrainei, furnizându-i apărare aeriană şi avioane de luptă.

Cabinetul lui Fico a întrerupt livrările oficiale de armament după preluarea puterii.

Pellegrini, în prezent preşedinte al parlamentului, a fost un aliat de lungă durată al lui Fico, care l-a ales personal pentru a fi prim-ministru după ce Fico a fost forţat să demisioneze, pe fondul protestelor publice împotriva corupţiei, în urma asasinării unui jurnalist de investigaţie în 2018. Ulterior, Pellegrini s-a despărţit de Fico pentru a-şi înfiinţa propriul partid Hlas (Vocea), mai centrist şi mai liberal decât partidul populist de stânga SMER-SSD al lui Fico, dar a format un guvern cu Fico şi cu naţionaliştii din SNS în octombrie anul trecut.

Pellegrini a susţinut orientarea lui Fico către ceea ce el numeşte politica externă "suverană", ceea ce înseamnă că Slovacia rămâne membră a UE şi NATO, dar îşi urmează propriul curs în relaţiile cu Rusia şi cu alte state. "Slovacia nu ar trebui să fie doar un receptor pasiv a ceea ce se dictează la Washington şi Bruxelles", a declarat Pellegrini într-o dezbatere televizată, marţi. Pellegrini a spus că promovează pacea prin favorizarea negocierilor cu Ucraina vecină în locul ajutorului militar. Ucraina şi aliaţii săi spun că acest lucru ar duce doar la avantajul Rusiei pe câmpul de luptă.

Sociologul Michal Vasecka a declarat că Korcok reprezintă o încercare de a menţine Slovacia în linie cu aliaţii occidentali, în timp ce o victorie a lui Pellegrini ar crea o situaţie similară cu cea care a fost în Polonia până anul trecut, când naţionaliştii PiS au controlat atât guvernul, cât şi preşedinţia. "El ar putea să ia poziţie împotriva unor excese, dar să nu îi va ţine piept lui Fico în probleme cheie, cum ar fi protejarea statul de drept", a declarat Vasecka.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇