Ministrul Justiției răspunde la problemele semnalate în interviul Spotmedia: Susțin mai multe locuri la INM. Dosarul electronic - gata la 1 ianuarie 2022

Ministrul Justiției răspunde la problemele semnalate în interviul Spotmedia: Susțin mai multe locuri la  INM. Dosarul electronic - gata la 1 ianuarie 2022
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ministrul Justiției, Stelian Ion, recunoaște că lipsa de personal în sistem este ”o problemă reală” și susține creșterea numărului de locuri la INM pentru formarea noilor judecători și procurori. În plus, acesta precizează că este în analiză strategia de implementare a dosarului electronic la nivel național, un prim termen stabilit fiind 1 ianuarie 2022.

Declarațiile au fost făcute la solicitarea Spotmedia.ro, ca urmare a problemelor grave cu care se confruntă oamenii din sistem și care au fost semnalate public de judecătorul Cristi Danileț în interviul publicat astăzi, cu titlul ”Justiția la firul ierbii: cum calculezi frauda uriașă dintr-un dosar cu 20 de volume muncind 12 ore pe zi la 40 de grade”.

ADVERTISING

În răspunsul primit oficial la redacție din partea ministrului Stelian Ion se precizează mai întâi faptul că astfel de probleme și posibilele măsuri prin care ele pot fi rezolvate se discută ”punctual” în cadrul Consiliului de Management Strategic, care se întrunește în mod regulat, ultimele două ședințe de analiză având loc pe 6 aprilie și 30 iunie, iar următoarea fiind programată pentru luna septembrie.

”La ultima întâlnire, de exemplu, am căutat soluții pentru degrevarea instanțelor, cum ar fi identificarea unor mijloace alternative de soluționare a litigiilor. Ne vom întâlni din nou în septembrie în acest format.

ADVERTISING

În plus, dacă am avut solicitări de la conducerea instanțelor și parchetelor legate de dotări, le-am aprobat imediat. Cum se organizează, cum împarte ceea ce primește de la Minister, asta ține de fiecare manager de instituție în parte”, se arată în documentul primit la redacție din partea MJ.

În ceea ce privește lipsa de personal, ”avem o problemă reală”, declară ministrul Justiției.

”Cunosc foarte bine situația din instanțe și parchete, avem nevoie de magistrați, pentru că volumul de muncă este mare și afectează, în mod real, bunul mers al justiției. Pot fi termene mai largi în instanțe, poate fi încetinit ritmul anchetelor penale, iar nemulțumirea justițiabililor crește.  În niciun caz însă nu trebuie să fie o scuză pentru a da nejustificat termene foarte lungi sau a ține dosare în sertar”, subliniază Stelian Ion.

ADVERTISING

În context, ministrul atrage atenția asupra unui aspect intens discutat în spațiul public în ultima vreme - activitatea Inspecției Judiciare.

O Inspecție judiciară eficientă și atentă la buna funcționare a justiției, și nu una condusă de o persoană numită politic și care deschide acțiuni disciplinare pentru opinii și declarații pe forumuri, ar putea fi interesată de cum merg lucrurile în instanțe și parchete, dacă sunt abuzuri în stabilirea unor termene de judecată, amânări nejustificate sau anchete care sunt blocate fără motive reale de ani de zile”, se arată în documentul citat.

În ceea ce privește înnoirea personalului, Stelian Ion subliniază: ”Și eu îmi doresc și susțin orice demers al CSM, la care este decizia, pentru a fi mai multe locuri la INM”.

”Am deblocat concursurile la INM. Pregătirea examenului din toamnă este în linie dreaptă, am  finalizat toate documentele care țin, în această etapă, de ministrul Justiției, pentru ca CSM să poată declanșa procedura de organizare a concursului. Și, repet, susțin creșterea numărului de locuri pentru formarea noilor judecători și procurori”, adaugă acesta.

Ministrul Justiției a oferit detalii și despre problema digitalizării Justiției.

”Avem la Minister în analiză strategia de implementare a dosarului electronic la nivel național, a cărui țintă finală este digitalizarea totală a justiției și, bineînțeles, eliminarea dosarului în format fizic.

Asta îi va ajuta foarte mult pe magistrați și le va eficientiza munca. O primă formă a dosarului electronic are ca termen de implementare 1 ianuarie 2022”, se precizează la finalul răspunsului primit azi la redacție.

Află mai multe despre problemele reale ale magistraților:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇