Mii de susţinători ai lui Donald Trump s-au adunat la Washington (Video)

Mii de susţinători ai lui Donald Trump s-au adunat la Washington (Video)

Mii de susţinători ai preşedintelui american aflat la final de mandat, Donald Trump, s-au adunat miercuri în centrul capitalei SUA, Washington D.C., pentru o demonstraţie de forţă, în timp ce Congresul urmează să certifice înfrângerea sa la alegerile prezidenţiale din 3 noiembrie, relatează AFP.

Sfidând restricţiile sanitare, bărbaţi şi femei veniţi de pe întreg teritoriul Statelor Unite s-au înghesuit, fără măşti, în metrou, îndreptându-se spre centrul capitalei americane unde vitrinele au fost din nou baricadate de teama unor eventuale excese.

2021 vine cu discounturi de până la 50% la principalele categorii de produse și servicii de care afacerea ta are nevoie. Obține oferta AICI!

Preşedintele în exerciţiu, care continuă să nege victoria rivalului său democrat Joe Biden, îşi încurajează de mai multe zile susţinătorii să defileze la Washington în această zi, care va fi una ”nebună”, a avertizat el.

Trump urmează să vorbească în faţa susţinătorilor săi la ora locală 11:00 (16:00 GMT) de la The Ellipse, esplanada situată la sud de Casa Albă, şi se aşteaptă să-şi reitereze acuzaţiile de fraudă pe care le rosteşte de două luni fără să aducă dovezi.

Ce cred fanii lui Trump?

Katherine Caldwell (61 de ani) şi soţul ei au venit tocmai din Oregon, la cinci zile distanţă de Washington, pentru a-l sprijini în această cruciadă. ”Ei au furat alegerile”, ”sunt absolut sigură”, declară ea pentru AFP.

Între altele, alegerile pentru Senat în Georgia, desfăşurate cu o zi în urmă, au fost de asemenea ”trucate”, susţine ea, în timp ce democraţii par să câştige cele două locuri necesare pentru a prelua controlul Senatului.

”Au utilizat în continuare maşinăria fraudelor, oamenii din Georgia sunt corupţi”, asigură această femeie, cu o pălărie de cowboy albă pe cap, agitând un drapel roşu mare cu înscrisul ‘Trump este preşedintele meu’.

Alţi manifestanţi agită pancarte pe care se poate citi ”Stop furtului!”, lozinca celor care consideră că alegerile din 3 noiembrie au fost fraudate, în pofida dezminţirilor din partea tribunalelor şi a responsabililor electorali.

Dincolo de această bază, zeci de aleşi republicani din Camera Reprezentanţilor şi Senat rămân fideli lui Donald Trump şi au promis să facă să fie menţinute îndoielile lor în cele două camere ale Congresului SUA, care trebuie oficial să înregistreze miercuri votul marilor electori: 306 pentru Biden, 232 pentru Donald Trump.

Obiecţiile lor nu vor putea să deturneze această procedură, ultima înaintea depunerii jurământului candidatului democrat ales la 20 ianuarie, dar ar putea să o încetinească.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖