Mii de oameni au ieșit, duminică seara, pe străzile din Georgia, cerând demisia Guvernului, după ce un cameraman a murit în urma rănilor suferite după ce a fost bătut cu bestialitate la un protest anti-LGBTQ.
Alexander Lashkarava avea 37 de ani și lucra la televiziunea independentă Pirveli, potrivit The Guardian. În urmă cu o săptămână, el a fost bătut atât de rău de protestatari încât a suferit mai multe fracturi ale oaselor faciale.
Decesul cameramanului vine pe fondul unui val de critici la adresa Guvernului, acuzat de pasivitate criminală, după ce nu a intervenit pentru a opri acele violențe.
Protestul a avut loc lunea trecută, organizat pentru a opri parada ce urma să aibă loc la Tbilisi. De altfel, evenimenul a și fost anulat din motive de securitate.
Peste 50 de jurnaliști au fost atunci atacați de protestatarii anti-LGBTQ. Violențele și lipsa de intervenție a autorităților au fost criticate și de Reporteri fără Frontiere. Organizația a atras atenția că jurnaliștii au suferit o gamă largă de răni, de la contuzii la arsuri chimice și fracturi.
Din partea autorităților nu a venit decât o scurtă declarație a Ministerului de Interne, care a anunțat că va investiga moartea cameramanului.
”Întâi au atacat jurnaliștii, apoi nu mai știm ce s-a întâmplat”
Situația a iscat proteste spontane, mii de oameni cerând în stradă demisia premierului Irakli Garibashvili.
Mai multe personalități media au acuzat Guvernul că a orchestrat o ”campanie violentă împotriva jurnaliștilor” și au ieșit în stradă cu pancarte pe care scria că strategia Guvernului e să atace jurnaliștii, ca apoi să nu mai aibă cine să informeze corect populația.
”Guvernul nu numai că încurajează violențele împotriva jurnaliștilor, dar e parte la ele. Guvernul a pus în mișcare grupări violente care să atace presa independentă. Forțele de ordine vizează deseori jurnaliștii”, a declarat Nodar Meladze, editor de știri la TV Pirveli.
Declarațiile sale au corespondent în realitate. În iunie 2019, forțele de ordine au rănit 40 de jurnaliști care transmiteau de la un protest anti-guvernamental.
Iar acum protestul de săptămâna trecută a avut loc după ce premierul Irakli Garibashvili a declarat public că parada nu trebuie să aibă loc pentru că e ”de neacceptat pentru o mare parte din societatea georgiană”.
Citește și: