Mii de naţionalişti de extremă-dreapta din Israel au mărşăluit marţi în estul Ierusalimului, fluturând steaguri, reamplificând tensiunile cu palestinienii şi provocând probleme noului guvern.
Luna trecută, confruntările israeliano-palestiniene din Ierusalimul contestat au contribuit la declanşarea a 11 zile de lupte transfrontaliere între Israel şi grupul militant Hamas, care guvernează Gaza, amintește Reuters.
Marţi, poliţia israeliană, călare și echipată cu echipamente de protecţie, a înconjurat zonele care duc la Poarta Damascului a Oraşului Vechi, eliberând zona pentru palestinieni înainte de sosirea demonstranţilor.
Dansând şi cântând ”poporul Israelului trăieşte”, mulţimea de evrei, în mare parte ultra-religioşi, mulţi purtând steaguri israeliene albastre şi albe, au umplut piaţa din faţa porţii, de obicei un loc popular de adunare socială pentru palestinieni.
"Uită-te bine la steagul nostru. Trăieşte şi suferă", a strigat un demonstrant, cu un megafon într-o mână şi un trabuc în cealaltă, negustorilor palestinieni aflaţi de cealaltă parte a cordonului poliţiei ridicat pe o stradă a Ierusalimului de Est.
Aşezat pe o bancă în afara cordonului poliţiei, Khalil Mitwani, un palestinian în vârstă de 50 de ani, a spus despre demonstranţi: "Provoacă o mare problemă în Ierusalim. Toţi oamenii de aici îşi doresc pacea - de ce fac probleme aici?"
Israelul, care a ocupat Ierusalimul de Est într-un război din 1967 şi ulterior l-a anexat printr-o mişcare care nu a câştigat recunoaşterea internaţională, consideră întregul oraş ca fiind capitala sa.
Palestinienii vor ca Ierusalimul de Est să fie capitala unui viitor stat care ar include Cisiordania şi Gaza.
Baloane incendiare lansate din Gaza
Hamas a avertizat cu privire la escaladarea ostilităţilor prin această demonstraţie, care a pus la încercare puterea administraţiei noului prim-ministru Naftali Bennett, care include partide de dreapta, de centru, de stânga şi arabe, şi a determinat Israelulul să consolideze desfăşurarea sistemului antirachetă Iron Dome.
Dar, pe măsură ce demonstranţii au început să se disperseze după căderea nopţii la Ierusalim, nu a existat niciun semn de rachetă din Gaza.
Cu câteva ore înainte de începerea evenimentului, însă, palestinienii din Gaza au lansat baloane incendiare despre care pompierii israeliani au declarat că au provocat cel puţin 20 de incendii în câmpurile comunităţilor israeliene din apropierea frontierei cu enclava.
Astfel de incidente se opriseră odată cu încetarea focului care a pus capăt ostilităţilor de luna trecută, în care militanţii din Gaza au declanşat atacuri cu rachete în Israel, în timp ce Israelul a efectuat atacuri aeriene în enclava dens populată.
Citește mai multe despre situația din Israel: