Cine e Naftali Bennett, noul premier al Israelului: Multimilionar ultra-religios, considera că palestinienii sunt teroriști care ar trebui uciși

Cine e Naftali Bennett, noul premier al Israelului: Multimilionar ultra-religios, considera că palestinienii sunt teroriști care ar trebui uciși
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Naftali Bennett, un multimilionar care a avut afaceri în domeniul tehnologiei și care s-a lansat pe scena politică printr-o retorică ultra-religioasă și ultra-naționalistă, este noul premier al Israelului.

Naftali Bennett are 49 de ani și a făcut parte din multe dintre guvernele Likud, chiar și ca ministru al Apărării, al Educației și al Economiei. Acum el conduce partidul de extremă dreapta Yamina, care militează pentru anexarea de către Israel a unor părți din Cisiordania ocupată.

Ideologia sa este apropiată de cea a lui Benjamin Netanyahu și, de altfel, Bennett a fost unul dintre protejații săi, însă relațiile dintre ei s-au răcit în ultima perioadă, amintește The Economic Times.

ADVERTISING

La finalul lunii mai, la două luni după al patrulea scrutin cu rezultat neconcludent din Israel, Bennett s-a aliat cu Lapid, fapt ce a dus la deznodământul de astăzi, când el a ajuns să fie premierul unei coaliții formate din opt partide.

Născut în Haifa din părinți americani, Bennett locuiește cum cu soția sa, Gilat, și cei patru copii, în orașul Raanana. A avut cetățenie americană, dar a renunțat la ea în 2013.

A intrat în politică în 2005, după ce și-a vândut start-up-ul cu 145 de milioane de dolari. Următorul an avea să devină șeful cancelariei lui Netanyahu, care la acea vreme era în opoziție.

ADVERTISING

În 2010 a preluat conducerea consiliului Yesha, care militează pentru ocuparea Cisiordaniei. De altfel, și-a făcut un renume în politică prin multiplele declarații controversate la adresa palestinienilor.

În 2013, el spune că palestinienii ”sunt teroriști care ar trebui uciși, nu eliberați”. Totodată, el susține că Cisiordania nu poate fi ocupată, pentru că ”nu a existat niciodată aici un stat palestinian”.

În 2012 a preluat conducerea Partidului pentru Casele Evreilor, care era în pragul dizolvării. L-a revitalizat și l-a redenumit ”Noua Dreaptă”, iar în 2018 a fuzionat cu Yamina. A fost parte din coaliția lui Netanyahu care s-a prăbușit în același an.

ADVERTISING

Însă nu a fost invitat să facă parte din guvernul de uniune națională propus în mai 2020, ceea ce a fost un indiciu clar în legătură cu noile sentimente pe care Netanyahu le avea față de el.

A pierdut parte din susținători după ce în 2020 a mai diminuat discursul naționalist, vorbind despre măsurile pentru combaterea pandemiei și susținerea economiei în criza sanitară, dar și după ce s-a aliat cu Meretz și partidul arab Raam.

Bennett s-a apărat spunând că un al 5-lea scrutin în mai puțin de doi ani trebuie evitat și Israelul trebuie să aibă un guvern cu puteri depline.

Este de așteptat însă ca acum planurile sale de ocupare a Cisiordaniei să fie puse deoparte, având în vedere că noua coaliție este atât de fragilă încât se destramă dacă un singur partid o părăsește. Și cei din Raam cu siguranță ar face-o.

Citește mai multe despre schimbarea de regim din Israel:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇