Filosoful și eseistul român Mihai Șora va fi înmormântat cu onoruri militare, marți, la Cimitirul Bellu din Capitală.
Slujba religioasă va avea loc, începând cu ora 13:00, la Biserica Albă, iar începând cu ora 14:30 va avea loc ceremonia de înhumare la Cimitirul Bellu, figura 10, potrivit unui anunț al Academiei Române.
Puțin după ora 06:00 dimineața, soția sa, Luiza, a postat pe contul de Facebook al filosofului o imagine cu biserica și un text emoționant.
„Iubitule, așa arată Biserica inimii tale: încă mai plouă, dar nu e frig – ori poate nu mai simt eu frigul acum, când știu că ești liniștit, că ai văzut atâția oameni dragi care au trecut să te salute și să spună o rugăciune.
Din stradă bate lumina unui bec, iar, dacă mă uit cu atenție și socotesc cum ești așezat în Casa Domnului, văd că ea bate chiar peste tine.
Să-i porți în gând pe părinții Mihail, Florian și Silviu: erau atât de emoționați în timpul slujbei!
M-a întrebat cineva, la un moment dat, unde este deschisă Cartea de Condoleanțe, să lase câteva rânduri. Pur și simplu am uitat! Iartă-mă, iubitule. Nici nu mi-a trecut prin minte, de fapt, că ar trebui să caut una. Voi lua un caiet de-al tău din teancul celor neîncepute. Ți se potrivește oricum mai bine decât un voluminos in-folio cu ferecături și margini aurite. Și voi scrie eu la început: 'Mihai Șora este sarea Pământului'.
Să fii cuminte! Mă întorc repede”, este mesajul postat de Luiza Șora.
Mihai Șora, 106 ani de viață
Filosoful și eseistul român Mihai Șora a murit sâmbătă, la vârsta de 106 ani.
Mihai Șora s-a născut pe 7 noiembrie 1916, în plin război mondial, în satul Ianova, comuna Remetea Mare, judeţul Timiş, și avea un an când a izbucnit revoluția bolșevică.
În luna noiembrie, când a împlinit 106 ani, filosoful a postat pe Facebook o fotografie cu un balon în forma cifrei 6. „Bună dimineața, copii! Dacă e luni, îl luăm pe 6 în brațe… tradiționala poză cu balon. P.S. Anul viitor intru la școală”, a scris el atunci.
Din octombrie 2012 Mihai Șora era membru de onoare al Academiei Române și era membru fondator al Grupului de Dialog Social, al Alianţei Civice şi al Societăţii Române de Fenomenologie.
A primit premiul Uniunii Scriitorilor, în 1978, pentru „Sarea pământului”, şi în 1998, pentru „Firul ierbii”. A tradus opere semnate de Jean-Jacques Rousseau („Visările unui hoinar singuratic") şi de Jean Paul Sartre („Cu uşile închise").
În 2016, a fost distins de preşedintele Klaus Iohannis cu Ordinul „Steaua României”, în rang de Cavaler.
În ciuda vârstei înaintate, Mihai Şora era foarte activ pe rețelele de socializare și era cunoscut pentru implicarea sa civică. A participat la protestele organizate în București față de încercările repetate de mutilare a Legilor Justiției de către guvernarea PSD-ALDE.
El a militat și pentru aprobarea iniţiativei „Fără penali în funcţii publice” și a îndemnat la fiecare scrutin românii să meargă la vot.
Mihai Șora a fost căsătorit de două ori și are trei copii din prima căsătorie. În 2014, la vârsta de 98 de ani, s-a recăsătorit cu scriitoarea Luiza Palanciuc-Șora.