Consiliul de Securitate al ONU are 4 membri noi. Cum a câștigat Bono în fața lui Celine Dion

Consiliul de Securitate al ONU are 4 membri noi. Cum a câștigat Bono în fața lui Celine Dion

Mexicul, India, Irlanda şi Norvegia sunt ţările care au fost alese miercuri în Consiliul de Securitate al ONU, dar cele 193 de state membre ale Naţiunilor Unite vor continua votarea joi în vederea ocupării ultimului loc rămas vacant, deoarece pentru acesta nu a existat un câştigător clar.

După ce au funcţionat practic virtual începând din martie, pe fondul pandemiei COVID-19, diplomaţii de la ONU, purtând măşti şi respectând regulile de distanţare socială, s-au întors miercuri în sala Adunării Generale pentru a vota.

ADVERTISING

Canada a pierdut în favoarea Irlandei şi a Norvegiei într-o competiţie foarte strânsă în care Irlanda a solicitat ajutorul cântăreţului Bono şi i-a invitat pe ambasadorii acreditaţi la ONU la un concert al trupei U2, iar Canada la Celine Dion.

Mexicul şi India au fost alese fără opoziţie, informează Reuters. Kenya şi Djibouti au concurat pentru un loc, dar nu s-a reuşit desemnarea unui câştigător clar.

Pentru a asigura o reprezentare geografică echitabilă în cadrul Consiliului de Securitate, locurile sunt alocate grupurilor regionale. Dar, chiar şi în cazul în care candidează fără opoziţie în grupurile lor, ţările candidate trebuie totuşi să obţină sprijinul a mai mult de două treimi din membrii Adunării Generale a ONU.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Noii membri îşi vor începe pe 1 ianuarie mandatul de doi ani în cadrul Consiliului de Securitate, care este alcătuit din 15 membri.

Totodată, diplomatul turc Volkan Bozkir a fost ales în funcţia de preşedinte al celei de-a 75-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, funcţie pe care o va prelua mai târziu în cursul acestui an.

Consiliul de Securitate este singurul organism al ONU care poate adopta decizii obligatorii din punct de vedere legal, cum ar fi impunerea de sancţiuni şi autorizarea utilizării forţei şi are cinci membri permanenţi cu drept de veto: SUA, Marea Britanie, Franţa, China şi Rusia.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇