De Ziua Marinei, Iohannis spune că vom susține Ucraina cât va fi necesar. Ciolacu promite bani pentru Forțele Navale (Video)

De Ziua Marinei, Iohannis spune că vom susține Ucraina cât va fi necesar. Ciolacu promite bani pentru Forțele Navale (Video)

România va continua să susțină Ucraina cât va fi necesar în lupta sa pentru pace, a transmis președintele Klaus Iohannis, marți, cu ocazia festivităților organizate de Ziua Marinei la Constanța.

”Alături de ceilalți aliați din NATO, România va continua să susțină Ucraina cât va fi necesar în lupta sa pentru pace și libertate. Ca și până acum, vom oferi sprijin politic și practic multidimensional Kievului, atât bilateral, cât și prin proiectele NATO dedicate.

Vom participa la instruirea militarilor ucraineni în cadrul misiunii UE și vom găzdui viitorul hub regional de antrenament pentru piloții de pe avioanele F-16, un centru care va deservi deopotrivă piloți români, ucraineni și ai aliaților”, a transmis șeful statului, la evenimentul organizat de Ziua Marinei Române, la Constanţa, după o pauză de patru ani.

La aceste manifestări, alături de preşedintele Klaus Iohannis se află soția sa, Carmen, dar și premierul Marcel Ciolacu, precum şi preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă.

iohannis-ziua-marinei-2023-1

Sursă foto: Captură Digi24

”România, ca membră a NATO, se bucură în prezent de cele mai solide garanţii de securitate, din dubla postură a ţării noastre de beneficiar şi, totodată, de contribuitor important la îmbunătăţirea securităţii regionale şi euroatlantice”, a mai spus preşedintele. 

ADVERTISING

Preşedintele s-a referit la România ca la un pilon de stabilitate regională.

”Ne aflăm în vecinătatea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, iar recentele escaladări, inclusiv atacul asupra infrastructurii civile ucrainene de pe Dunăre, în apropierea apelor teritoriale şi a ţării noastre, reprezintă riscuri semnificative la adresa securităţii în Marea Neagră. Acest context subliniază provocările cu care ne confruntăm în Europa, dar şi relevanţa României ca pilon de stabilitate regional”, a adăugat preşedintele.

Acesta afirmă că ”importanţa strategică a regiunii Mării Negre pentru securitatea spaţiului euroatlantic este astăzi incontestabilă, aşa cum a fost subliniată şi la Summitul recent al Alianţei Nord-Atlantice de la Vilnius”.

”România reprezintă un centru important de greutate al posturii întărite de descurajare şi apărare a NATO, iar prezenţa şi activitatea celor 5.000 de militari aliaţi în ţara noastră demonstrează pe deplin unitatea, solidaritatea şi angajamentul nostru neclintit, ca Aliaţi, faţă de prevederile Tratatului Nord-Atlantic, inclusiv în ceea ce priveşte apărarea colectivă. Militarii români şi Aliaţi se instruiesc şi îşi consolidează aici, la Marea Neagră, capacitatea de a avea acţiuni militare în comun, în deplină compatibilitate”, a mai transmis preşedintele Iohannis.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Aceasta afirmă că, astfel, ”demonstrăm că suntem hotărâţi să ne sprijinim şi să ne apărăm reciproc în cadrul NATO”. Potrivit acestuia, în paralel, ”vom continua să ne coordonăm în cadrul Uniunii Europene pentru a gestiona eficient consecinţele multiple ale războiului din Ucraina”.

”Ne vom menţine sprijinul pentru parcursul european al Kievului şi vom pleda pentru acordarea de asistenţă europeană substanţială Ucrainei pe toate palierele”, a mai susținut Iohannis.

”Forţele Navale Române contribuie semnificativ la îmbunătăţirea securităţii regionale, europene şi euroatlantice. Misiunile desfăşurate alături de aliaţii şi partenerii noştri din NATO şi din Uniunea Europeană pentru ca apele teritoriale şi cele ale lumii să fie mai sigure dovedesc pe deplin acest fapt. Vă felicit pentru îndeplinirea misiunilor voastre şi vă urez mult succes în continuare”, a adăugat şeful statului, adresând cuvinte de mulţumire marinarilor comerciali.

Mesajul lui Ciolacu de Ziua Marinei

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, marţi, în cadrul festivităţilor legate de Ziua Marinei, de la Constanţa, că alocarea bugetară pentru apărare a crescut din acest an la 2,5% din PIB şi dă asigurări că vor menţine acest nivel şi în anii următori, indiferent de provocările economice pe care le vor întâmpina. 

ADVERTISING

Marcel Ciolacu a arătat în discurs că în ultimii ani, această poziţie a României a căpătat o semnificaţie din ce în ce mai importantă, atât în ceea ce priveşte dezvoltarea activităţilor comerciale sau a politicilor energetice ale Uniunii Europene, dar, mai ales, în privinţa poziţiei geostrategice esenţiale pentru Alianţa Nord-Atlantică din care facem parte. 

”Aş spune că astăzi, la mai bine de un an şi jumătate de la invazia Federaţiei Ruse în Ucraina, rolul României ca partener NATO în această regiune a Mării Negre a căpătat o importanţă şi mai mare. Nu doar în ceea ce priveşte alternativele energetice ale Uniunii Europene, după sistarea relaţiilor comerciale cu Federaţia Rusă. Ci, mai ales, în asigurarea culoarelor de tranzit pentru exporturile de cereale din Ucraina şi ca poziţie cheie în strategiile de securitate ale NATO, pentru consolidarea Flancului Estic al Alianţei”, a subliniat şeful Executivului. 

Premierul a mai spus că în toate aceste aspecte, Forţele Navale Române au avut şi vor avea în continuare o contribuţie semnificativă pentru securitatea României şi a partenerilor noştri din spaţiul Nord-Atlantic.

”De aceea, în calitate de prim-ministru al României, datoria mea este de a asigura resursele necesare pentru înzestrarea şi modernizarea Forţelor Navale Române, dar şi pentru pregătirea militarilor din aceste structuri, care asigură apărarea naţională şi a întregii regiuni. În acest sens, după cum ştiţi, alocarea bugetară pentru apărare a crescut din acest an la 2,5% din PIB. Vă asigur că vom menţine acest nivel şi în anii următori, indiferent de provocările economice pe care le vom întâmpina. Este un angajament major şi necesar, în actualul context geo-strategic în care ne aflăm!”, a arătat premierul Marcel Ciolacu. 

El a menţionat că, ”pe de altă parte, ştie foarte bine că, oricât de mulţi bani ar aloca de la Guvern, oricât de multe echipamente s-ar achiziţiona prin Ministerul Apărării pentru înzestrarea Forţelor Navale Române, obiectivele de securitate naţională şi euro-atlantică nu pot fi îndeplinite fără contribuţia celui mai important factor, respectiv factorul uman”.

Declarația lui Ciucă de Ziua Marinei

Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, a afirmat că poziţia unică a României a îndreptat ochii tuturor către capacităţile noastre navale.

”Am încredere că oamenii inimoşi şi profesionişti din Forţele Navale Române se vor ridica la înălţimea aşteptărilor lumii libere”, a spus preşedintele PNL, care a arătat că acest an aduce o serie de provocări în zona Mării Negre, care a devenit un punct fierbinte al globului, dar şi o zonă de mare relevanţă strategică pentru partenerii noştri nord-atlantici.

”Cu ocazia Zilei Marinei Române, urez personalului militar şi civil care navighează sub drapelul ţării pe mările şi oceanele lumii multă sănătate şi putere de muncă. Gândurile tuturor se îndreaptă astăzi către marinarii care lucrează în condiţii solicitante şi depun eforturi majore pentru îndeplinirea misiunilor cu dedicare şi profesionalism, atât în apele noastre teritoriale, cât şi pe alte meridiane”, a transmis preşedintele Senatului.

”Securitatea acestor ape asigură stabilitatea întregii regiuni şi transformă România într-un furnizor important de securitate. Acum, contextul geostrategic este marcat la Marea Neagră de ameninţările ruseşti, de îngreunarea de către Moscova a traficului comercial, de atacarea unor porturi civile pentru periclitarea siguranţei alimentare internaţionale. Poziţia unică a României - atât din punct de vedere terestru, cât şi maritim - a îndreptat ochii tuturor către capacităţile noastre navale. Am încredere că oamenii inimoşi şi profesionişti din Forţele Navale Române se vor ridica la înălţimea aşteptărilor lumii libere”, a afirmat preşedintele PNL, Nicolae Ciucă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇