Medicul ars la Piatra Neamţ când încerca să-și salveze pacienţii este văzut ca unul din eroii lumii din 2020 în Belgia

Medicul ars la Piatra Neamţ când încerca să-și salveze pacienţii este văzut ca unul din eroii lumii din 2020 în Belgia

Medicul român Cătălin Denciu, care era de gardă și a fost rănit grav în incendiul de la spitalul din Piatra Neamţ, a fost inclus de jurnaliştii belgieni pe o listă a eroilor care au marcat anul 2020.

"Acest medic român era de gardă la 14 noiembrie 2020 în unitatea de terapie intensivă de la spitalul din Piatra Neamţ. În momentul în care a izbucnit un incendiu, el efectiv s-a aruncat în foc pentru a încerca să salveze cât mai multe vieţi. În ciuda sacrificiului său, zece pacienţi au decedat, iar şase au fost răniţi. Curajosul medic a suferit arsuri de gradul doi şi trei. A doua zi, el a fost transportat în Belgia, la spitalul militar Regina Astrid, specializat în tratarea pacienţilor cu arsuri", transmite RTFB.be, site-ul Radioteleviziunii Belgiene Francofone.

2021 vine cu discounturi de până la 50% la principalele categorii de produse și servicii de care afacerea ta are nevoie. Obține oferta AICI!

În topul eroilor din 2020 se mai află medicul chinez Li Wenliang, cel care a avertizat prima oară de existenţa coronavirusului, dar care nu a fost ascultat, fiind chiar arestat de poliţie pentru răspândirea de zvonuri false. Medicul din Wuhan a fost spitalizat la începutul lunii ianuarie şi a murit la 6 februarie.

Şi căpitanul Tom Moore, veteran britanic din Al Doilea Război Mondial se află în acest clasament. Tom Moore a atras atenţia cu iniţiativa sa de a strânge 1.000 de lire sterline pentru NHS făcând o sută de ture de grădină până ce va împlini 100 de ani. În cele din urmă el a strâns aproximativ 30 de milioane de lire sterline pentru Serviciul Naţional de Sănătate (NHS).

În clasament se află şi Louain al-Hathloul. Ea are 31 de ani şi militează pentru drepturile femeilor din Arabia Saudită, în special pentru cel de a şofa. Ea a fost condamnată la închisoare, în baza unei legi antiteroriste în vigoare în această ţară. Conform Amnesty International, în captivitatea, ea a fost bătută, torturată şi abuzată sexual. 

O altă personalitate prezentă în top este actriţa franceză Adele Haenel, care s-a ridicat şi a plecat din sală la ceremonia premiilor Cesar, atunci când regizorul Roman Polanski a primit premiu pentru filmul "J’accuse".

"Ruşine", a strigat ea, după ce, cu câteva zile înainte de ceremonie, afirmase: "Să-l premiezi pe Polanski este ca şi cum ai scuipa toate victimele, adică este ca şi cum spui că nu e grav să violezi femei".


Te invităm și pe pagina noastră de Facebook, unde vei găsi multe lucruri interesante, în plus față de site. Îți mulțumim că ne citești!