Marea Britanie se pregăteşte pentru al doilea val de COVID-19 și speră că va reveni la normalitate în jurul Crăciunului

Marea Britanie se pregăteşte pentru al doilea val de COVID-19 și speră că va reveni la normalitate în jurul Crăciunului

Premierul britanic Boris Johnson a anunţat vineri o investiţie de circa 3 miliarde de lire sterline (3,3 miliarde de euro) pentru Serviciul Naţional de Sănătate (NHS), în aşteptarea unui al doilea val al pandemiei COVID-19.

Unii cercetători estimează că ar putea fi mai grav decât primul. Johnson remarcă totodată că problemele cu care se confruntă alte ţări în gestionarea acestei pandemii arată cât de rău pot evolua lucrurile dacă oamenii nu respectă regulile de prevenţie.

Marea Britanie ar putea impune purtarea măştilor în toate locurile publice

ADVERTISING

''Priviţi la alte ţări în jurul lumii, toţi putem vedea foarte clar cum evoluţia poate fi rea dacă nu continuăm să respectăm regulile, dacă nu continuăm să ţinem acest lucru sub control'', a spus Johnson la un briefing de presă la Downing Street, potrivit Reuters.

Pentru a menţine epidemia sub control, guvernul britanic şi-a stabilit ca obiectiv creşterea capacităţii de testare pentru COVID-19, astfel încât la sfârşitul lunii octombrie să fie efectuate zilnic cel puţin 500.000 de teste, o parte din suma de 3 miliarde de lire fiind alocată în acest scop.

ADVERTISING

Măsurile de relaxare continuă

Boris Johnson a anunţat vineri şi următoarele etape de relaxare a restricţiilor antiepidemice, manifestându-şi speranţa ''unei reveniri la normal cel mai devreme în noiembrie, probabil în jurul Crăciunului''.

Sălile de spectacole, cazinourile, patinoarele, centrele de înfrumuseţare şi sălile de bowling se vor redeschide la 1 august. Începând din septembrie se vor redeschide şcolile, liceele şi after-school-urilor. De la toamnă se vor putea organiza căsătorii cu participarea a maximum 30 de persoane, precum şi conferinţe şi evenimente pe stadioane.

ADVERTISING

Marea Britanie vrea să impună amenzi pentru părinții care nu-și duc copiii la școală din septembrie

Dar Johnson a ţinut să precizeze că toate aceste relaxări sunt condiţionate de evoluţia epidemiei. ''Sperăm la cel mai bun scenariu, dar trebuie să ne pregătim pentru ce este mai rău'', a punctat el.

Pe de altă, şeful Executivul a încurajat britanicii să revină la lucru începând cu 1 august, idee ce vine în contradicţie cu o declaraţie dată joi de consilierul său ştiinţific Patrick Vallance, care a estimat că telemunca este în continuare ''cea mai bună soluţie'' şi că nu există niciun motiv pentru a schimba recomandările în acest sens.

Cu peste 45.000 de morţi, Marea Britanie se numără printre ţările cele mai afectate de pandemie, iar Boris Johnson, care el însuşi a fost infectat cu noul coronavirus, este criticat pentru modul în care a gestionat această criză.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇