Marea Britanie: Cele mai violente revolte. Au fost atacate hoteluri pentru migranți

Marea Britanie: Cele mai violente revolte. Au fost atacate hoteluri pentru migranți
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Cele mai violente revolte din ultimii zece ani continuă în Marea Britanie. Poliţia a intervenit după ce două hoteluri care găzduiesc solicitanţi de azil au fost atacate, duminică, în Anglia. Premierul Keir Starmer a promis că atacatorii anti-migranţi şi islamofobi îşi vor regreta acţiunile.

Tulburările au început după ce trei fete au fost ucise luni într-un atac cu cuţitul la Southport (nord-vestul Angliei), o tragedie care a dat naştere multor zvonuri şi dezinformări pe reţelele sociale privind religia şi originea presupusului atacator, relatează AFP.

Premierul Keir Starmer a promis că guvernul său va face "tot ce este necesar pentru a-i aduce pe huligani în faţa justiţiei cât mai repede posibil".

El a făcut aceste declarații duminică, după ce au avut loc noi manifestaţii sub sloganul "Destul este destul", îndreptate către migranții care sosesc în Regatul Unit traversând Canalul Mânecii în bărci pneumatice.

Potrivit Poliției, au fost făcute aproape 150 de arestări începând de sâmbătă.

https://twitter.com/theinformant_x/status/1820235202410512545

Două hoteluri atacate

La Tamworth, în apropiere de Birmingham, poliţia locală a intervenit duminică seara în apropierea unui hotel care fusese vizat de un "grup mare de indivizi". Aceştia "au aruncat cu proiectile, au spart geamuri, au provocat incendii şi au țintit poliţia", iar un ofiţer de poliţie a fost rănit.

Înainte, la Rotherham, în nordul Angliei, câteva sute de persoane s-au adunat în faţa unui hotel care găzduieşte solicitanţi de azil şi au izbucnit ciocniri cu poliţia.

Unii participanţi au spart geamuri, au provocat incendii şi au aruncat cu proiectile în poliţie, în timp ce alţii au strigat sloganuri precum "Scoateţi-i afară". De asemenea, au fost protestatari care au reuşit să intre în hotel, dar nu se ştie dacă în acea zi se aflau acolo solicitanţi de azil.

Cel puţin zece ofiţeri de poliţie au fost răniţi, însă niciun angajat sau oaspete al hotelului nu a fost rănit, a informat poliţia locală.

Ministrul de Interne, Yvette Cooper, a spus, pe X, că violențele de aici sunt "absolut îngrozitoare".

Violențe au avut loc, de asemenea, în Middlesbrough (nord-est). Camera unei echipe AFP a fost spartă de demonstranţi.

Jamie Atkinson, 34 de ani, a declarat pentru AFP că nu are "nimic de-a face cu extrema dreaptă" şi că se află acolo pentru "fetiţele" ucise în Southport şi pentru a cere ca "oamenii despre care nu ştim nimic să fie opriţi să vină la noi", făcând referire la migranţii care sosesc în UK.

Manifestaţii au avut loc în întreaga ţară, la Aldershot (sud-vest), Bolton (nord) şi Weymouth (sud), într-o atmosferă în general tensionată.

O explozie de violenţă

A fost a patra zi de violenţe de la uciderea celor trei fete. Revolte şi ciocniri între poliţie, manifestanţi şi uneori contramanifestanţi antirasişti au avut loc în vreo zece oraşe, printre care Liverpool (nord-vest), Hull (nord-est), Belfast (Irlanda de Nord), Leeds (nord), Sunderland (nord-est) şi Southport marţi, unde a fost vizată o moschee.

Duminică, liderii religioşi din Liverpool, reprezentând diferite credinţe, au emis un comunicat în care făceau apel la unitate.

Ţara nu a mai cunoscut o astfel de erupţie de violențe din 2011, când un tânăr de rasă mixtă, Mark Duggan, a fost ucis de poliţie în nordul Londrei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇