Protestatarii au declanșat, vineri seară, un incendiu la o clădire adiacentă secției de poliție din orașul englezesc Sunderland, au răsturnat și incendiat o mașină, în timp ce forțele de ordine s-au străduit să controleze mulțimea violentă formată din sute de persoane.
Unii dintre manifestanții care purtau cagule și fluturau steagul Angliei au atacat polițiștii cu pietre și cutii de bere, în fața unei moschei din centrul orașului.
Opt persoane au fost arestate, iar trei polițiști au fost transportați la spital, anunță BBC News.
O mulţime de aproximativ 200 de protestatari antirasişti s-au adunat, pe de altă parte, în faţa moscheii Abdullah Quilliam din Liverpool, după zvonuri privind un protest de extremă dreapta acolo. Grupul a scandat "Spuneţi tare, spuneţi clar: Refugiaţii sunt bineveniţi aici!".
Anterior, marți și miercuri, au avut loc demonstrații violente în Londra, Hartlepool, Manchester și Aldershot.
Context
Toate aceste demonstrații violente au loc pe fondul atacului armat de luni din Southport, ulterior alimentat de dezinformări pe rețelele de socializare despre trecutul și religia adolescentului în vârstă de 17 ani care a omorât trei copii ce se aflau la un curs de dans cu tema Taylor Swift, rănind totodată și alte persoane.
În postările de pe reţelele sociale s-a susținut în mod eronat că suspectul era un solicitant de azil musulman.
Însă informațiile oficiale publicate ulterior au arătat că suspectul atacului este de fapt un tânăr de 17 ani născut în Cardiff, pe nume Axel Rudakubana, care a fost pus sub acuzare pentru crimă şi tentativă de omor.
Dar dezmințirile nu au fost de natură să domolească spiritele și să oprească protestele antiislam şi antiimigraţie din mai multe orașe din Marea Britanie, care au fost marcante de violențe.
Urmează noi proteste
Tulburările ar putea continua în acest weekend, deoarece pe rețelele de sociale sunt promovate mai multe evenimente similare, în orașe din Marea Britanie. De asemenea, ONG-urile care militează împotriva rasismului au făcut apel pentru organizarea de contra-proteste, ca răspuns la demonstrațiile de extremă dreapta.
Poliţia antirevoltă a transmis că va fi pregătită cu toate forţele în Anglia şi Ţara Galilor pentru a face faţă protestelor de extremă dreaptă planificate pentru sâmbătă și duminică în întreaga ţară, în timp ce liderii religioşi au condamnat încercările "ruşinoase" de a semăna ura după crimele din Southport.
Liderii musulmani, evrei, hinduşi şi creştini s-au numărat printre cei care au făcut apel la calm la orice demonstraţie, pe fondul avertismentelor privind potenţiala escaladare a manifestațiilor violente, potrivit The Guardian.
Liderul partidului extremist Reform UK, Nigel Farage, a declarat că violenţele au fost "o reacţie la frică, la disconfort, la neliniştea care este împărtăşită de zeci de milioane de oameni". Mulţi îl critică pentru mesajele sale de natură să alimenteze revoltele, deşi a condamnat astfel de manifestări.
Pe de altă parte, premierul Keir Starmer a organizat, vineri, o reuniune a şefilor de poliţie pentru a spori coordonarea şi pentru a solicita ca cei care se revoltă să fie trataţi ca huliganii din fotbal. Prim-ministrul a vizitat Southport pentru a doua oară, unde a prezentat un pachet de măsuri pentru sprijinirea comunităţii, inclusiv servicii de sănătate mintală şi psihologice.
Decizie fără precedent în cazul lui Axel Rudakubana
Băiatul în vârstă de 17 ani acuzat de uciderea, în Southport, Anglia, a trei fetiţe care se aflau la un curs de dans cu tema Taylor Swift se numeşte Axel Rudakubana. Un judecător a permis, în mod excepţional, să-i fie făcută publică identitatea, deşi este minor.
Axel Rudakubana este acuzat că le-a ucis pe Alice Dasilva Aguiar, în vârstă de 9 ani, Bebe King, în vârstă de 6 ani, şi Elsie Dot Stancombe, în vârstă de 7 ani, cu un cuţit de bucătărie, luni, după ce a intrat la cursul lor care se desfăşura într-o sală din Southport, comitatul Merseyside.
Alţi opt copii au suferit răni prin înjunghiere – dintre care cinci sunt în stare critică – în timp ce doi adulţi au fost, de asemenea, grav răniţi.
Ridicând ordinul de păstrare a anonimatului pentru suspect, întrucât acesta este minor, judecătorul de la instanţa regală din Liverpool a explicat că "revoltele idioate" care au izbucnit în unele părţi ale Regatului Unit după atac constituie unul dintre motivele pentru care este în interesul public ca numele său să fie cunoscut, relatează The Guardian.