Ministerul Apărării Naționale reacționează luni după ce, la finalul săptămânii trecute, Andrei Ursu, fiul disidentului Gheorghe Ursu, ucis de Securitate, dar și Mădălin Hodor și Mihai Demetriade, cercetători la CNSAS, i-au trimis o scrisoare deschisă ministrului Nicolae Ciucă, în care îi cereau ca toate documentele fostei Securități să fie predate Consiliului.
”Deținerea împotriva legii si în secret a acestor dosare prejudiciază nu numai procesul de decomunizare și deconspirarea Securității. Ea obstrucționează Justiția în mod inechivoc, încălcând drepturile fundamentale ale victimelor și ale urmașilor acestora”, arătau cei trei în document.
Scrisoare deschisă către ministrul Ciucă. Andrei Ursu, Mădălin Hodor și Mihai Demetriade îi cer să predea toate documentele fostei Securități: Deveniți complice cu răul!
În replică, MApN arată că a trimis toate documentele, mai puțin pe cele care ar fi putut ”aduce atingere securității naționale”.
”În anul 2006, toate documentele care privesc fosta securitate din arhiva Ministerului Apărării Naționale au fost predate Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), cu excepția celor a căror dezvăluire ar putea aduce atingere securității naționale, în conformitate cu prevederile Hotărârii CSAT nr. 60/2006”, se arată într-un comunicat remis SpotMedia.ro.
În orice caz, MApN precizează că se lucrează la constituirea unei comisii în care să fie prezenți și membri CNSAS, astfel încât să poată fi analizate și acele documente.
”În data de 22 februarie 2021, ministrul Apărării Naționale Nicolae-Ionel Ciucă și specialiști din instituție au avut o întrevedere cu o delegație a Colegiului CNSAS, condusă de președintele Constantin Buchet, în acord cu cooperarea instituțională permanentă care a existat încă de la înființarea CNSAS.
În urma discuțiilor, la nivelul MApN se derulează în prezent etapele procedurale de constituire a unei comisii paritare mixte MApN-CNSAS, în conformitate OUG 24/2008 privind accesul la propriul dosar și deconspirarea Securității.
Această comisie, formată din specialiști ai celor două instituții, urmează să stabilească un grafic de consultare și analiză a documentelor a căror dezvăluire ar putea aduce atingere securității naționale și vor decide cu privire la caracterul și destinația acestor documente, în conformitate cu prevederile art. 2 al Hotărârii CSAT nr. 60/2006 și prevederilor OUG 24/2008”, se mai arată în comunicat.
Citește și interviul în trei părți acordat SpotMedia.ro de istoricul Mădălin Hodor:
”Ascunzând memoria represiunii, domnule ministru, deveniți complice cu răul”
În scrisoarea deschisă, cei trei își exprimau speranța ca Ciucă să realizeze gravitatea acestei situații, pentru că nu este ignorat doar un mandat de voință al statului român, ci sunt încălcate drepturile acordate cetățenilor de a-și cunoaște, studia și clarifica identitatea unei întregi „infrastructuri a răului”.
”Dreptatea restitutivă garantată prin legea de funcționare a C.N.S.A.S., care stabilește drepturi esențiale pentru victime sau rudele celor care nu mai sunt, este imposibilă acum – într-o semnificativă proporție – din cauza indeciziei ministerului pe care-l conduceți.
Pentru arhivele Securității pe care le dețineți, drepturile de acces la propriul dosar, cel al stabilirii calității de lucrător și colaborator pentru cei care au încălcat drepturile și libertățile fundamentale ale omului nu pot fi, pur și simplu, exercitate. (...) Ascunzând memoria represiunii, domnule ministru, deveniți complice cu răul”, transmit cei trei în scrisoarea comună.