Proteste în toată lumea de 1 mai. Incidente violente în Franța, Turcia și Germania (Video)

Proteste în toată lumea de 1 mai. Incidente violente în Franța, Turcia și Germania (Video)
Foto: captură video

Tradiţionalele manifestaţii de 1 Mai au fost marcate duminică de incidente în Franţa şi de arestări în Turcia, în timp ce în lume puterea de cumpărare se află în centrul revendicărilor din cauza creşterii inflaţiei, relatează AFP.

La Paris, numeroase acroşaje au opus forţele de ordine şi grupuri foarte mobile de tineri îmbrăcaţi în negru. Circa 20 de locaţii, majoritatea aparţinând McDonald’s, băncilor, companiilor de asigurări sau agenţiilor imobiliare, au fost avariate de ”turbulenţi”, potrivit Ministerului de Interne francez. 29 de persoane au fost reţinute.

1. May - Demonstrations in Paris #police #demonstration #france #protest @LeParisien

Protestatari au încercat şi să îi împiedice pe pompieri să îşi facă datoria.

Pe tot cuprinsul Franţei zeci de mii de persoane au defilat, în cele mai multe cazuri fără incidente, în contextul realegerii lui Emmanuel Macron ca preşedinte. Francezii au manifestat și în Nantes, Brest, Angers, Rennes şi Caen.

ADVERTISING

La Istanbul, în Turcia, zeci de persoane au fost arestate, la şase zile după condamnarea activistului Osman Kavala şi a şapte membri ai ''societăţii civile'' acuzaţi că au încercat să înlăture de la putere regimul preşedintelui Erdogan.

Police detain May Day protesters in Istanbul

Incidente au avut loc şi în Germania, unde la Dortmund poliţia a recurs la bastoane de cauciuc şi gaze lacrimogene împotriva unor manifestanţi de stânga violenţi, iar la Berlin primarul capitalei germane a fost protejată cu o umbrelă de garda sa de corp după ce un manifestant a aruncat cu un ou către ea în timp ce-şi susţinea discursul în faţa a circa 7.500 de persoane.

Şi în capitala Greciei, Atena, mii de persoane au manifestat cerând măsuri de susţinere a puterii de cumpărare, în faţa unei inflaţii care a ajuns în aprilie la 9,4%.

ADVERTISING

O manifestaţie numeroasă a avut loc şi în capitala Spaniei, Madrid, unde circa 10 mii de demonstranţi au cerut de asemenea creşterea salariilor şi măsuri de sprijin în faţa inflaţiei.

În Italia, principalele confederaţii sindicale au convocat o manifestaţie la Assisi, cu tema ''La muncă pentru pace'', în contextul războiului din Ucraina.

Le manifestazioni per il Primo maggio in Europa

În acest timp, în capitala Marii Britanii, Londra, mii de persoane au venit la manifestaţiile convocate de sindicate şi de organizaţii ecologiste sau de alte ONG-uri, inclusiv de mişcarea Black Lives Matter.

Worker's Day | Cosatu's May Day event descended into chaos: Zingiswa Losi

În Africa de Sud, preşedintele Cyril Ramaphosa a fost nevoit să părăsească în grabă o ceremonie de 1 Mai după ce mineri furioşi care cereau creşteri de salarii au invadat scena unui stadion unde el urma să susţină un discurs.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇