Conform unui studiu, în timp ce americanii, britanicii și francezii spun că pandemia le-a afectat „semnificativ sau moderat“ viața de zi cu zi, 52% dintre germani susțin că în viața lor nu s-au produs schimbări majore.
În ciuda restricțiilor, peste jumătate dintre germanii chestionați în cadrul unui studiu al institutului demoscopic PEW Research Center afirmă că viața nu li s-a schimbat radical în ultimul an. La sfârșitul anului 2020 au fost intervievați 4069 de adulți din SUA, Franța, Marea Britanie și Germania.
74% dintre americanii care au participat la studiu au declarat că pandemia le-a schimbat „semnificativ sau moderat", viața de zi cu zi. 70% dintre britanici și 67% dintre francezi au răspuns la fel. Germania a fost singura țară în care mai puțin de jumătate doar dintre participanții la studiu au afirmat acest lucru. Conform sondajului, 52% dintre germanii chestionați se simt „puțin sau deloc afectați în viața de zi cu zi“ de restricțiile impuse.
Atitudinea s-a schimbat
Totuși şi germanii şi-au modificat părerea comparativ cu cea din vara anului trecut. Numărul germanilor care sunt de părere că pandemia le-a schimbat viața „mult sau într-o oarecare măsură“ a crescut de la 38% în luna iunie 2020 la 47% în decembrie 2020.
În general, participanții la studiu, din cele patru țări, au resimțit o schimbare în viața lor pe măsură ce pandemia s-a prelungit și în lunile de iarnă.
Cel puțin în trei țări, din cele patru, în care a fost realizat studiul, femeile au fost mai afectate pe perioada pandemiei comparativ cu bărbații, indică sondajul. În Germania, 52% dintre femei sunt de părere că viața li s-a schimbat în rău în ultimul an și doar 47% dintre bărbați cred același lucru.
În Statele Unite ale Americii, 79% dintre femei și 68% dintre bărbați consideră că pandemia le-a afectat viața. Din studii reiese că, peste Ocean, mai mult femeile și-au pierdut locurile de muncă în ultimul an.
Gestionarea crizei coronavirus
În Republica Federală, o largă majoritate este de părere că guvernul de la Berlin, condus de Angela Merkel, a gestionat bine criza coronavirus. Însă creditul acordat autorităților s-a diminuat destul de mult.
Doar 77% din germani mai afirmă în prezent că executivul a făcut treabă bună – o scădere semnificativă faţă de rezultatele înregistrate în luna iunie, când 88% erau de această părere. Nici americanii nu prea mai sprijină maniera în care autoritățile gestionează criza. Dacă în luna iunie 2020, 47% dintre persoanele chestionate în SUA aprobau măsurile impuse, la finele anului trecut numărul acestora scăzuse deja la 41%.