Luptă cu prejudecățile: O supraviețuitoare a cancerului la sân va alerga topless la maratonul de la Londra

Luptă cu prejudecățile: O supraviețuitoare a cancerului la sân va alerga topless la maratonul de la Londra

Britanica Louise Butcher va deveni duminică prima femeie care aleargă topless la Maratonul de la Londra. Ea a suferit o dublă mastectomie în 2022, relatează Reuters.

În vârstă de 50 de ani, femeia supravieţuitoare a cancerului la sân va alerga topless pentru a ajuta la înlăturarea stigmatului legat de această boală – şi spune că există puţine platforme mai mari decât una dintre cele mai mari competiţii de alergare din lume.

"M-am gândit la cum putem să o normalizăm, cum putem reduce acel stigmat care înconjoară mastectomiile şi faptul că nu avem sâni?". a declarat Butcher într-un interviu acordat Reuters. 

ADVERTISING

"Şi nu există o modalitate mai bună decât să o facem în timpul unui maraton, pentru că vezi pe cineva în viaţa reală, făcând ceva puternic şi de impact, alergând un maraton, continuându-şi viaţa, fără sâni, după cancer - acest tip de mesaje pe care nu le vezi de obicei".

Conturile de socializare ale lui Butcher sunt pline de clipuri cu antrenamentele sale topless în preajma casei sale din Braunton, Devon, în sud-vestul Angliei, unde localnicii nu mai închid ochii atunci când ea aleargă pe lângă ei.

With just under two weeks to go till the London Marathon 2024 I take a look back to this video, 6 weeks post Mastectomy, 3 days post radiotherapy, my 1st Virtual London Marathon that I ran in 5 hours 5 minutes in October 2022 and still cannot believe I achieved it x

Publicată de Louise Bernadette Butcher pe Marţi, 9 aprilie 2024

Mama a doi copii, a început să se antreneze pentru epuizanta cursă cu şase luni înainte de a fi diagnosticată cu cancer mamar lobular şi a terminat primul ei maraton, complet îmbrăcată, la şase săptămâni după dubla mastectomie. Ea a ales să nu se supună unei operaţii de reconstrucţie.

ADVERTISING

Antrenamentul a fost un prilej de alinare în mijlocul întunericului diagnosticării şi recuperării sale după cancer. De asemenea, alergarea topless a ajutat-o să îşi accepte noul corp.

"M-a ajutat să trec peste cancer pentru că mi-a dat ceva pe care să mă concentrez şi care nu se schimba", a spus Butcher. "Cancerul a schimbat totul. A schimbat modul în care oamenii se uitau la mine, familia mea, mentalitatea mea... dar eu aveam concentrarea, aveam acest maraton de alergat şi asta a rămas la fel."

De asemenea, alergarea unui maraton nu a lăsat loc pentru sentimentul de milă.

ADVERTISING

"Chiar dacă (mila) venea dintr-un loc bun, de afecţiune, m-a făcut să mă simt slabă. Alergarea şi maratonul m-au făcut să mă simt puternică", a spus ea.

"Nu poţi să compătimeşti pe cineva care aleargă la maraton, nu-i aşa? Au fost multe lucruri care m-au împins să o fac".

Butcher, ai cărei copii au şapte şi 13 ani, speră să crească gradul de conştientizare cu privire la cancerul mamar lobular, care este al doilea cel mai frecvent tip de boală, dar care adesea nu este detectat la primele mamografii.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇