Stelian Ion, despre noutăţile din proiectele noilor Legi ale Justiţiei: Am conferit un rol mai important CSM în numirea procurorilor de rang înalt

Stelian Ion, despre noutăţile din proiectele noilor Legi ale Justiţiei: Am conferit un rol mai important CSM în numirea procurorilor de rang înalt
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a prezentat, luni, pe scurt, modificările aduse Legilor Justiției.

El a precizat că, după 17 ani, este nevoie de o nouă legislaţie în domeniul justiţiei, întrucât deja legislaţia pe alocuri este incoerentă. Potrivit ministrului, pachetul legislativ a fost construit cu migală, după lungi dezbateri.

După 17 ani este nevoie de o nouă legislaţie pentru că au survenit multe modificări. Deja legislaţia pe alocuri este incoerentă, sunt lucruri care nu se mai potrivesc unele cu altele. În urma modificărilor din 2018 este nevoie de adoptarea de noi legi, simple modificări punctuale nu mai sunt suficiente.

Justiția are nevoie de o haină nouă, este un pachet legislativ construit cu migală, nu a fost făcut pe grabă, proiectul a fost pus în consultare publică acum şase luni. Am ţinut cont de toate propunerile care ne-au venit şi a rezultat aceată variantă care pentru mine este una foarte bună. E un fundament nou pentru sistemul judiciar”, a spus Stelian Ion.

ADVERTISING

CSM, rol important în numirea procurorilor de rang înalt

Astfel, ministrul a subliniat că prin modificarea Legilor Justiției a conferit un rol mai important CSM în ceea ce privește numirea procurorilor de rang înalt.

Una dintre probleme a fost cea a numirii procurorilor de rang înalt, am găsit o soluție echilibrată, astfel încât numirile să nu fie controversate. Am conferit un rol mai important CSM al cărei aviz pentru aceste numiri are valoare de aviz conform.

Procedura este simplă: ministrul Justiției înaintează CSM o propunere, dacă avizul este negativ atunci procedura se întrerupe și ministrul poate reveni cu altă propunere. Dacă avizul e pozitiv, ministrul Justiției poate înainta propunerea către președinte, care va face o analiză si poate refuza dacă nu este de acord”, a explicat ministrul Justiției.

O altă modificare o reprezintă procedura de numire a procurorilor la DNA si DIICOT, care a fost unificată, urmând să fie un singur regulament pentru cele două instituții.

ADVERTISING

De asemenea, spune ministrul, au fost crescute mandatele pentru funcțiile de conducere în instanțe

”Trebuie să își ducă la îndeplinirire proiectele iar un mandat de 3 ani este puțin, considerăm că 4 ani sunt suficienți”, a subliniat Stelian Ion.

Vineri, ministrul a anunţat că a trimis Consiliului Superior al Magistraturii spre avizare proiectele de modificare a Legilor Justiţiei, rezultate în urma consultării publice.

La începutul anului, Stelian Ion declara că intenţionează ca, în aprilie, cele trei proiecte de legi ale Justiţiei puse în dezbatere publică să fie transmise Parlamentului.

Conferință de presă susținută de Ministrul Justiției, Stelian Ion

Conferință de presă susținută de Ministrul Justiției, Stelian Ion

Posted by Privesc.Eu on Monday, March 29, 2021

SpotMedia.ro a prezentat, în format LIVE TEXT, declarațiile ministrului Justiției

  • Săptămâna trecută am trimis spre avizare cele trei proiecte noi.
  • După 17 ani este nevoie de o nouă legislaţie pentru că au survenit multe modificări. Deja legislaţia pe alocuri este incoerentă, sunt lucruri care nu se mai potrivesc unele cu altele. În urma modificărilor din 2018 este nevoie de adoptarea de noi legi, simple modificări punctuale nu mai sunt suficiente.
  • Justiția are nevoie de o haină nouă, este un pachet legislativ construit cu migală, nu a fost făcut pe grabă, proiectul a fost pus în consultare publică acum şase luni. Am ţinut cont de toate propunerile care ne-au venit şi a rezultat aceată variantă care pentru mine este una foarte bună. E un fundament nou pentru sistemul judiciar.
  • Acest fundament nou ar putea să ne ajute mult la obiectivul privind ridicarea MCV. Respectarea statului de drept este esențială.
  • O greșeală făcută frecvent este că s-a legiferat în funcție de persoane și nu în funcție de soluții echilibrate.
  • Noutățile au fost puse pe site-ul MJ și CSM, mă voi referi doar la câteva dintre ele.
  • Una dintre probleme a fost cea a numirii procurorilor de rang înalt, am găsit o soluție echilibrată, astfel încât numirile să nu fie controversate. Am conferit un rol mai important CSM al cărei aviz pentru aceste numiri are valoare de aviz conform.
  • Procedura este simplă: ministrul Justiției înaintează CSM o propunere, dacă avizul este negativ atunci procedura se întrerupe și ministrul poate reveni cu altă propunere. Dacă avizul e pozitiv, ministrul Justiției poate înainta propunerea către președinte, care va face o analiză si poate refuza dacă nu este de acord.
  • Toată procedura de numire a procurorilor la DNA si DIICOT a fost unificată, este un singur regulament pentru cele două instituții.
  • Procedura de revocare este foarte clară, sunt explicitate toate procedurile.
  • Am crescut mandatele pentru funcțiile de conducere în instanțe, trebuie să își ducă la îndeplinirire proiectele iar un mandat de 3 ani este puțin, considerăm că 4 ani sunt suficienți.
  • Am eliberat restricțiile care privesc libertatea de exprimare a magistraților.
  • Magistratul trebuie să își finalizeze toate proiectele în curs înainte de eliberarea din funcție, fie că este vorba despre pensionare sau demisie.
  • Alegerea membrilor CSM: vor fi aleși de către toți magistrații, procurorii, judecătorii la nivel național. Nu se vor mai face alegeri pe trepte.
  • Sistemul de revocare al membrilor CSM este îmbunătățit, constituie un proiect care să îi responsabilizeze.
  • Inspecția Judiciară este important să își apere magistrații dar și să permită sancționarea lor când săvârșesc abateri. Numirile vor fi făcute pe bază de concurs.
  • Sunt foarte multe modificări, le vom promova, în fiecare zi vom discuta câte o modificare nouă.
ADVERTISING

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇