Lituania construiește un gard să țină migranții afară. În ritmul ăsta îi va lua 11 ani

Lituania construiește un gard să țină migranții afară. În ritmul ăsta îi va lua 11 ani
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În urmă cu aproximativ o lună, Lituania anunța un proiect ambițios de a construi un gard de 550 de kilometri de-a lungul graniței sale cu Belarusul.

Măsurea venea după ce Alexander Lukașenko a oferit culoar de trecere migranților, pentru a se răzbuna după sancțiunile impuse de UE ca răspuns la deturnarea unui avion civil și persecutarea jurnalistului Roman Protasevici.

Parlamentul Lituaniei a dat undă verde proiectului la începutul acestei luni. Situația este într-adevăr îngrijorătoare pentru această țară, unde în jur de 4.100 de migranți au intrat ilegal anul acesta, față de doar 74 pe întreg anul trecut.

ADVERTISING

Însă societatea civilă se teme că zidul va fi doar o gaură neagră ce va înghiți bani de la buget, fără a fi o soluție reală în criza migranților.

Până acum, a fost instalată sârmă ghimpată pe doar 5 kilometri. La viteza asta, va dura 136 de luni sau 11 ani ca proiectul să fie finalizat, scrie EuroNews.

”Dacă nu construim un Mare Zid Chinezesc, de 10 metri înălțime, din beton, și o fundație de 3 metri adâncime, gardul pe care îl construiește guvernul va fi ușor de trecut. Așa poți săpa pe sub gard, poți zbura pe deasupra lui, îl poți trece cu scara. E o chestiune pur politică. E bine să fie o barieră, decât nimic, dar costurile sunt uriașe”, s-a plâns un lituanian, proprietar al unei firme de construcții.

ADVERTISING

Grănicerii lituanieni au prins deja pe cei 5 kilometri migranți care pur și simplu au tăiat sârma ghimpată și au trecut.

În plus, există deja și probleme de aprovizionare cu sârmă ghimpată. Nici nu au început lucrarea și lituanienii au rămas fără, dar au primit ajutor de la vecina Estonia pentru a putea asigura îngrădirea a 100 de kilometri. Chiar și Ucraina a contribuit cu sârmă pentru 30 de kilometri.

Autoritățile încearcă însă să minimizeze aceste probleme.

”Vestea bună e că proiectul continuă. Granița este întărită în cele mai vulneravile locuri. Țelul nostru rămâne neschimbat: să avem o barieră fizică instalată cât mai repede posibil. La acest moment, e esențial să asigurăm aprovizionarea cu materie primă. Proiectul va continua chiar dacă vor fi schimbări în guvern”, a declarat pentru sursa citată Bozena Zaborovska-Zdanovic, consilier al ministrului lituanian de Interne.

ADVERTISING

Rămâne de văzut dacă și cum se va concretiza proiectul. Planul guvernului lituanian e să cumpere 3.000 de kilometri de sârmă ghimpată, care să fie pusă în mai multe straturi. Pentru asta e alocată o sumă de până la 16,5 milioane de euro. La ea se adaugă alte 12,5 milioane de euro pentru instalarea efectivă a gardului și alte 23,23 de milioane de euro pentru celelalte componente - de la stâlpi la diverse utilaje și echipamente.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇