Preşedinţia cehă a Consiliului Uniunii Europene a întâmpinat, marţi, o opoziţie puternică faţă de iniţiativa interzicerii în mod generalizat a călătoriilor cetăţenilor ruşi în spaţiul comunitar.
„Nu trebuie să existe spaţiu pentru turism. Trebuie să transmitem un mesaj puternic elitelor de la Moscova şi Sankt-Petersburg”, a argumentat ministrul ceh de Externe, Jan Lipavsky, la reuniunea informală de la Praga.
Ideea, susţinută de Cehia, Polonia, Estonia, Lituania, Letonia şi Finlanda, a întâmpinat însă o rezistenţă puternică din partea Ungariei, Austriei şi Luxemburgului.
„Nu cred că interzicerea acordării vizelor este o decizie adecvată în actualele circumstanţe", a reacţionat Peter Szijjarto, ministrul de Externe al Ungariei, ţară care menţine relaţii strânse cu Rusia.
„Nu trebuie să ridicăm o nouă Cortină de Fier în Europa. Am stabilit cu toţii de la început că este vorba de războiul preşedintelui Vladimir Putin", a argumentat, la rândul său, Jean Asselborn, ministrul de Externe din Luxemburg.
„Uniunea Europeană nu trebuie să dea o sentinţă categorică împotriva celor 140 de milioane de locuitori ai Rusiei", a declarat Alexander Schallenberg, ministrul austriac de Externe.
Germania şi Franţa au propus soluţii de compromis pentru depăşirea disensiunilor. O opţiune vehiculată ar fi înăsprirea regimului de acordare a vizelor cu intrări multiple, dar fără interzicerea generalizată a călătoriilor cetăţenilor ruşi în spaţiul UE.