Legea prin care România donează un sistem Patriot Ucrainei, trecută în timp record prin Parlament

Legea prin care România donează un sistem Patriot Ucrainei, trecută în timp record prin Parlament

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, proiectul de lege iniţiat de Guvern privind donarea unui sistem de rachete sol-aer Patriot către Ucraina, cu 245 de voturi ”pentru”, 29 de voturi ”contra” şi o abţinere.

Camera Deputaţilor este for decizional. După adoptarea legii de către Parlament, Guvernul poate emite acum hotărârea care va face operativ actul de donaţie.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare aprobarea efectuării unui act de donaţie pentru un sistem de rachete sol-aer Patriot, în configuraţia convenită cu partenerul american.

ADVERTISING

Luni, în prima zi a noii sesiuni parlamentare, proiectul a fost adoptat și de Senat, după ce fusese aprobat luni dimineață în guvern și trimis în regim de urgență la Parlament.

Decizia de a dona un sistem Patriot Ucrainei a fost aprobată în CSAT în luna iunie a acestui an și de atunci nu se mai întâmplase nimic.

Săptămâna trecută, Ucraina a bătut obrazul României că întârzie cu livrarea sistemului Patriot promis.

„Unii se plâng de birocrație… alții susțin că există momente delicate interne în politica lor (…) Plătim pentru toate aceste întârzieri cu daune și pierderi de vieți omenești. (…) Bateriile promise sunt acolo, sunt pregătite pentru livrare. Ceea ce lipsește este doar aprobarea finală, unda verde pentru a face asta” a declarat, la Bruxelles, ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitri Kuleba.

ADVERTISING

Decizie aprobată din iunie, apoi ... vacanță

Sistemul Patriot promis de România a fost aprobat de CSAT în iunie, după multe luni de tergiversare. După care, s-a așternut ... vacanța.

Potrivit proiectului de lege, un sistem de rachete sol-aer Patriot va fi donat de către România Ucrainei.

România a cumpărat de la SUA şapte sisteme Patriot în configuraţia 3+. Patru dintre ele au ajuns deja în România – două sunt operaţionalizate. Celelalte trei vor ajunge în România în perioada imediat următoare.

ADVERTISING

Potrivit proiectului, România nu va plăti din bugetul de stat pentru achiziționarea unui nou sistem, costurile acestuia fiind acoperite din fondurile internaţionale destinate ajutorării Ucrainei.

În schimb, recepţia noului sistem, care va avea un cost estimat de aproximativ 60 de milioane de dolari pentru taxe şi comisioane, va fi suportată din bugetul Ministerul Apărării de la Bucureşti.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇