Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, susține că şedinţa CSAT privind sistemul Patriot pentru Ucraina are loc la o lună şi jumătate după solicitarea SUA deoarece toate aceste proceduri sunt de durată. Ciucă a explicat că România ar trebui să primească ceva în schimb.
Nicolae Ciucă a fost întrebat, duminică, la Prima News, de ce răspundem după o lună şi jumătate solicitării partenerilor stategici referitoare la sistemul Patriot pentru Ucraina şi a răspuns: ”Este o capabilitate militară de o importanţă strategică pentru România şi de curând m-am bucurat că al doilea sistem s-a operaţionalizat, deci este sută la sută operaţionalizat, ceea ce înseamnă o siguranţă consistentă pentru apărarea spaţiului aerian al ţării noastre.
Atunci, când vine vorba despre o asemenea capabilitate, lucrurile nu se decid într-o săptămână sau în două săptămâni. Aici este nevoie ca instituţiile de specialitate să vină să facă analizele şi să prezinte toate scenariile legate de ceea ce înseamnă predarea sau donarea unui astfel de sistem. Nici nu ştiu dacă este vorba de predare, de donare, de vânzare”.
Liderul liberal a precizat că nu mai este membru CSAT şi, ca atare, nu ştie dacă este vorba despre o donare, predare sau vânzare.
”Nu ştiu, nu am discutat, nu mai sunt membru în CSAT. De când am plecat, e o chestiune personală de respect şi demnitate faţă de cei care rămân acolo”, a spus Ciucă.
De asemenea, Nicolae Ciucă a explicat că procesul este unul de durată, deoarece România nu se poate lipsi de o astfel de capabilitate.
”Procesul este unul de durată. Pe de-o parte să vedem care sunt efectele, consecinţele unei astfel de decizii şi instituţiile de specialitate trebuie să vină cu această analiză. Apoi trebuie să vedem, exact ce am înţeles de la declaraţia domnului preşedinte atunci, că România nu poate să se lipsească de o astfel de capabilitate, fără să primească ceva în schimb care să compenseze.
Ca atare, iată, este nevoie şi de un proces de negociere vizavi de ceea ce putem să primim în schimb. Şi atunci procesul durează mai mult, probabil că s-au finalizat toate aceste proceduri şi urmează să aibă loc CSAT”, a precizat Nicolae Ciucă.
Întrebat care crede că va fi decizia CSAT, Ciucă a subliniat că nu poate specula pe această temă.
”Nu pot să speculez”, a spus Ciucă.
Pe 20 iulie, CSAT
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că va convoca joia viitoare o şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) şi probabil va fi discutat şi subiectul privind o decizie a României dacă să acorde sau nu un sistem militar Patriot către Ucraina.
Şedinţa va avea loc pe 20 iulie, începând cu ora 14:00.
Administraţia Prezidenţială a transmis că pe ordinea de zi a reniunii va fi ”analiza privind posibilitatea transferului unui sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare PATRIOT către Forţele Armate ale Ucrainei”, cât şi ”forţele şi mijloacele Armatei României ce pot fi puse la dispoziţie pentru participarea la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român în anul 2025”.
Iohannis vrea să dea și să ia
Pe 22 mai, preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, chestionat cum vede ca România să cedeze o baterie Patriot, că nu acceptă nu ”sub nicio formă ca România să rămână fără apărare antirachetă şi fără apărare antiaeriană”. Şeful statului a mai spus că ”în măsura în care se cedează ceva, trebuie România să primească altceva”, ”altfel, nu se va face nimic”. El a adăugat că nu are un orizont de timp când va convoca CSAT pentru a fi luată o decizie referitor la subiect, ”fiindcă aceste discuţii sunt purtate de cei din Ministerul Apărării şi durează un timp”.
Pe 29 mai, premierul Marcel Ciolacu a afirmat, în legătură cu propunerea ca România să ofere Ucrainei un sistem Patriot că, dacă un astfel de sistem acoperă parte din Ucraina, nu înseamnă că nu mai acoperă şi ţara noastră. El a precizat că este ferm convins că decizia care va fi luată nu va slăbi siguranţa României.