Ambasadorul Kievului, despre sistemul Patriot: Sperăm că răspunsul va fi DA. Nu negociem cu prietenii români

Ambasadorul Kievului, despre sistemul Patriot: Sperăm că răspunsul va fi DA. Nu negociem cu prietenii români
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

„Nu negociem cu prietenii noștri români legat de transferul unui sistem Patriot”, acum există un proces de evaluare și „sperăm ca răspunsul să fie DA”, a spus, joi, într-o conferință de presă, ambasadorul Kievului la Bucureşti, Ihor Prokopciuk. El a subliniat și că un astfel de răspuns ar fi în interesul României, care este cea mai apropiată ţară de zona de conflict.

„Nu se poate spune că negociem cu prietenii noştri români legat de transferul unui sistem Patriot. Am transmis nevoile, cererile Ucrainei şi sperăm şi ne aşteptăm să existe o posibilitate de a răspunde acestor nevoi şi cereri. Aşa că salutăm faptul că există acum, în România, acest proces de evaluare privind posibilitatea de a răspunde acestei cereri şi sperăm că răspunsul va fi ‘Da'”, a declarat Prokopciuk, citat de Agerpres.

ADVERTISING

El a subliniat că România se află la câteva sute de kilometri de războiul declanşat de Rusia împotriva ţării sale, iar succesul Ucrainei în apărarea teritoriului propriu este în interesul României.

„Succesul Ucrainei în apărarea teritoriului propriu este în interesul României. Succesul Ucrainei consolidează mediul de securitate al României, în timp ce pierderile Ucrainei pe terenul de luptă sau în ceea ce priveşte infrastructura de orice fel cresc riscurile şi pentru această ţară (România - n.r.).

România este cea mai apropiată ţară de această zonă de conflict în desfăşurare, la câteva sute de kilometri depărtare. Aşadar, cu cât noi, ucrainenii, descurajăm sau contracarăm atacurile ruse, cu atât România este mai sigură. Când trupele ucrainene au reuşit să facă forţele ruse să se retragă de pe Insula Şerpilor, acum doi ani, am contribuit la securitatea navigaţiei pe Dunăre", a afirmat el.

ADVERTISING

În context, ambasadorul a amintit şi recentele incidente cu drone ruse care au căzut pe teritoriul României.

"Ruşii nu lansează doar drone împotriva Ucrainei, ci şi rachete. Aşadar, cu cât suntem mai bine înarmaţi împotriva atacurilor ruse, cu atât mai în siguranţă este toată lumea", a punctat Prokopciuk.

E nevoie de șapte sisteme Patriot

Ihor Prokopciuk a mai spus că din evaluarea Ucrainei, este nevoie de șapte sisteme Patriot.

„Este foarte clar pentru noi şi am transmis şi partenerilor noştri că trebuie să ne consolidăm în mod semnificativ capabilităţile de apărare antiaeriană. Am transmis în mod la fel de clar că, pentru a consolida apărarea antiaeriană, avem nevoie de cel puţin şapte sisteme Patriot.

ADVERTISING

Având în vedere că sunt atâtea ţări în coaliţia solidarităţii cu Ucraina şi care susţin Ucraina în lupta sa pentru libertate şi democraţie, credem că această coaliţie internaţională democratică poate să găsească şapte sisteme (Patriot - n.r.) pentru Ucraina, pentru apăra poporul ucrainean şi infrastructura ucraineană", a mai spus diplomatul.

România încă nu a luat o decizie în ceea ce priveşte sistemul Patriot pentru Ucraina.

Sunt informații, neconfirmate oficial, că s-ar purta negocieri cu aliaţii NATO pentru a primi ceva în schimbul sistemului Patriot cedat. De altfel, chiar președintele Iohannis a spus că „în măsura în care în final se cedează ceva, trebuie România să primească altceva”.

Un răspuns final va veni în urma convocării unei ședințe a CSAT, de către președintele Klaus Iohannis, care nu a fost însă anunțată. Klaus Iohannis a spus că nu există un orizont de timp pentru luarea acestei decizii.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇