Joi seara, când au fost emise multe coduri roșii de furtună, au fost lansate sute de rachete antigrindină

Joi seara, când au fost emise multe coduri roșii de furtună, au fost lansate sute de rachete antigrindină

Joi, 13 iunie, în seara în care au fost emise de către ANM numeroase coduri roșii de furtună, au fost lansate 341 de rachete antigrindină în partea de sud și sud-vest a țării. Joi, un sistem frontal, care a traversat teritoriul ţării de la vest la est, a determinat instabilitatea accentuată a masei de aer, predominant în jumătatea de sud a ţării. Deciziile de lansare a rachetelor antigrindină sunt luate în baza informaţiilor radar, a prognozelor şi a avertizărilor emise de către ANM.

ADVERTISING

Una dintre cele mai puternice furtuni din ultimii ani

Zece acţiuni de intervenţii active în atmosferă pentru combaterea căderilor de grindină s-au realizat, în intervalul 7-13 iunie, informează reprezentanţii Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor (SNACP) pe pagina de Facebook.

Au fost lansate în total 633 de rachete antigrindină din punctele Moldova 1 Iaşi, Moldova 2 Vrancea, Prahova, Oltenia şi Mureş, pentru combaterea a 68 de celule convective cu grindină în formare.

O situație specială a fost în seara zilei de joi, 13 iunie, când au fost lansate 341 de rachete antigrindină pentru combaterea a 28 de obiecte convective deosebit de periculoase, manifestate în partea de sud şi sud-vest a ţării.

ADVERTISING

„Acesta este bilanţul unei săptămâni destul de liniştite până aseară, când a intervenit una dintre cele mai puternice furtuni din ultimii ani, a cărei energie cinetică a fost atât de mare încât a afectat şi capitala", se arată în postare.

În zonele protejate de infrastructura SNACP, în această perioadă s-au înregistrat fenomene meteo de intensitate medie şi foarte mare în special în sud-vestul, centrul şi nord-estul ţării.

„Căderi de grindină de mari dimensiuni s-au înregistrat în general în zonele din afara ariei de protecţie a SNACP. În urma activităţilor de intervenţii active în atmosferă efectuate în zona protejată, precipitaţiile au ajuns la sol preponderent sub formă lichidă.

ADVERTISING

S-au înregistrat căderi de grindină şi în zona protejată, din cauza interdicţiilor de lansare a rachetelor antigrindină şi a limitărilor tehnologice specifice combaterii obiectelor convective de categoria 4, procese de energie mare supercelulare", susţin reprezentanţii SNACP.

În total, de la începutul sezonului de combatere a căderilor de grindină, au fost lansate 1.477 de rachete antigrindină şi au fost combătute 234 de celule convective cu grindină în formare.

Specialiștii precizează că deciziile de lansare a rachetelor antigrindină sunt luate în baza informaţiilor radar, a prognozelor şi a avertizărilor emise de către ANM şi se acţionează local, doar asupra formaţiunilor noroase cu grindină în formare, conform procedurilor operative.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇