John McAfee, creatorul softului antivirus care îi poartă numele, a fost pus sub acuzare, vineri, în Statele Unite, alături de un asociat al său, pentru fraude cu criptomonede de ordinul milioanelor de dolari.
McAfee, în vîrstă de 75 de ani, şi consilierul său Jimmy Watson, de 40 de ani, sunt acuzaţi că s-au angajat într-o schemă care constă în promovarea unui activ şi vânzarea ulterioară a acestuia, a declarat directorul adjunct al FBI, William F. Sweeney Jr., într-o conferinţă de presă la care a fost anunţată inculparea lui McAfee la un tribunal federal din Manhattan, transmite Reuters.
McAfee, care a candidat de două ori la preşedinţia Statelor Unite, este în prezent reţinut în Spania, unde este supus unor acuzaţii separate de evaziune fiscală.
Acuzat că a crescut artificial prețurile de piață altcoin
McAfee şi echipa sunt acuzaţi că au cumpărat o cantitate mare de criptomonede altcoins, le-au promovat apoi online cu ”tweeturi înşelătoare şi false” care au dus la creşterea artificială a preţurilor pe piaţă.
”Membrii echipei McAfee au câştigat împreună peste 2 milioane de dolari, profituri ilicite din activităţile cu altcoin”, acuză Departamentul de Justiţie.
Cei doi s-au mai folosit de popularitatea contului pe Twitter al lui McAfee pentru a promova ”diverse criptomonede prin intermediul unor afirmaţii false şi înşelătoare, pentru a-şi ascunde adevăratele lor motive interesate”, a afirmat procurorul Audrey Strauss din Manhattan, într-un comunicat al Departamentului de Justiţie.
Echipa s-a folosit de media socială pentru a promova evenimente de strângere de fonduri destinate unor startupuri pentru criptomonede, ascunzând faptul că era recompensată pentru tweeturile promoţionale.
McAfee, Watson şi restul echipei au câştigat ”peste 11 milioane de dolari pe care le-au ascuns de investitori”, mai arată actele de acuzare.
Acuzați de fraudă cu instrumente financiare
McAfee şi Watson sunt acuzaţi de conspiraţie pentru fraudă cu instrumente financiare şi de mărfuri, conspiraţie pentru fraudă online, fraudă online, conspiraţie pentru promovarea fraudei şi conspiraţie pentru spălare de bani.
Watson a fost arestat joi, în Texas, şi urma ca vineri să fie adus în faţa unui judecător.
Comisia americană pentru bursă şi valori mobiliare şi Comisie pentru tranzacţii cu contracte futures pentru mărfuri au înregistrat acuzaţii civile separate împotriva lui McAfee şi a lui Watson.
Istoricul complicat McAfee
El a demisionat în 1994 din compania pe care a fondat-o, iar în 2013 a creat un video parodie, în care a explicat modul în care utilizatorii pot să dezinstaleze softul.
În 2019, lui McAfee i s-a impus că plătească despăgubiri în valoare de 25 de milioane de dolari pentru uciderea unui fost vecin în Belize, în 2012.
Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro: