Israelul a lansat lovituri aeriene în Siria, soldate cu 5 morți

Israelul a lansat vineri lovituri în centrul Siriei, soldate cu cinci morţi, printre care un civil, a informat agenţia oficială siriană Sana, citând o sursă militară, scrie AFP.

„Inamicul israelian a efectuat lovituri aeriene trăgând cu rachete (…) asupra unor poziţii din centrul” ţării, a indicat aceeaşi sursă, fără a oferi detalii despre aceste locuri.

"Agresiunea s-a soldat cu cinci morţi", a adăugat Sana, menţionând, de asemenea, şapte răniţi, printre care un copil, precum şi pagube materiale.

ADVERTISING

La rândul său, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) a raportat patru luptători ucişi dintre cei cinci morţi, fără a preciza naţionalitatea acestora.

Observatorul, cu sediul în Marea Britanie şi care are surse în întreaga Sirie în război, a indicat că loviturile aeriene israeliene au vizat depozite de arme şi alte situri folosite de Gardienii Revoluţiei, armată ideologică a Republicii Islamice Iran.

"Avioane de război israeliene au tras cel puţin opt rachete asupra depozitelor de arme şi siturilor iraniene la Massyaf, în regiunea Hama", a indicat OSDO.

ADVERTISING

Agenţia Sana a raportat că armata siriană a făcut faţă tirurilor, precizând că "unele rachete au căzut pe terenuri agricole provocând pagube unor proprietăţi private din zona Massyaf".

Statul evreu rareori comentează asupra atacurilor sale din Siria, dar recunoaşte că a lansat sute de la începutul războiului civil în 2011, vizând poziţii ale armatei siriene, ale forţelor iraniene şi ale Hezbollahului libanez pro-iranian.

Inamici juraţi ai Israelului, Iranul şi Hezbollahul ajută militar regimul sirian al lui Bashar al-Assad, la fel ca Rusia.

ADVERTISING

Teheranul susţine că a desfăşurat forţe în Siria la invitaţia Damascului şi numai în scop de consultanţă.

Gardienii Revoluţiei au confirmat la 8 martie moartea a doi ofiţeri superiori într-un atac israelian cu o zi înainte în Siria.

Declanşat de represiunea manifestaţiilor prodemocraţie, războiul din Siria a devenit tot mai complex de-a lungul anilor, odată cu implicarea unor puteri regionale şi internaţionale şi ascensiunea jihadiştilor. Conflictul a făcut aproximativ 500.000 de morţi, a devastat infrastructura ţării şi a strămutat milioane de oameni.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇