Iranul încearcă să influenţeze alegerile din Scoţia, sperând la un ”divorț” de Marea Britanie - raport

Iranul încearcă să influenţeze alegerile din Scoţia, sperând la un ”divorț” de Marea Britanie - raport

Iranul a lansat o campanie în sensul dezinformării pentru a influenţa scrutinul parlamentar în regiunea britanică Scoţia în favoarea partidelor proindependenţă, cu obiectivul destabilizării Marii Britanii, relevă un raport elaborat de Institutul „Henry Jackson Society”.

Grupuri de hackeri finanţate de regimul de la Teheran vizează alegători pe platforme de socializare online precum Facebook şi Twitter, prin crearea de grupuri false, se arată în studiul citat de The Times şi Evening Standard.

Hackerii pretind că sunt activişti proindependenţă şi îi încurajează pe utilizatorii care au conturi reale să distribuie materiale de tip separatist.

ADVERTISING

"Par a fi elemente din Iran care vor să interfereze asupra politicii interne a Marii Britanii pentru a încuraja separatismul scoţian", arată raportul.

Conform raportului, Iranul a lansat ingerinţe în Scoţia şi în perioada 2013-2014, înaintea referendumului proindependenţă din septembrie 2014.

Scoţia organizează alegeri parlamentare pe 6 mai. Tendinţele proindependenţă s-au accentuat în Scoţia în contextul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇