Un contract despre care jurnaliştii britanici susțin că ar fi autentic arată că Iranul i-a vândut Rusiei muniție pe care să o folosească în invazia Ucrainei, la un preţ destul de piperat.
Respectivul contract a fost obținut pe surse de Sky News. Părțile sunt: Ministerul Apărării și Logisticii Forțelor Armate din Iran și JSC Rosoboronexport, compania de import-export a armatei ruse.
Prețul pe care Rusia se angaja să-l achite e de 1.013.100 de dolari, potrivit Sky News.
În schimbul acestor bani, în 10 zile de la efectuarea plății, partea iraniană urma să livreze:
- 40.000 de proiectile explozive de 122mm
- 14.000 de proiectile explozive de 152mm
- 10. 000 de obuze explozive de 125 mm
Aceleași surse au pus la dispoziția SkyNews un alt contract – cu legătură cu acesta – prin care iranienii ar fi intenționat să livreze țevi și muniție pentru tancuri T-72 și pentru Howitzer.
Valoarea acestui al doilea contract era de 740.000 de dolari.
Jurnaliștii SkyNews n-au reușit să confirme autenticitatea contractelor. Dar le-au arătat mai multor experți care au spus că e plauzibil ca un astfel de act să fie autentic.
Unul dintre ei este Jack Watling – cercetător la Royal United Services Institute - care a petrecut mult timp în Ucraina, de la începutul conflictului și care e expert în activitatea Iranului.
„Nu e nimic în acest contract care să mă facă să cred că el n-ar fi autentic. Pare rezonabil.
În plus, momentul în care s-ar fi încheiat acest contract se potrivește cu cel în care am văzut că se făceau anumite livrări.
Și sunt în acest document o mulțime de detalii – cum ar fi alegerea jurisdicției elvețiene pentru arbitrarea eventualelor litigii între părți - care indică modul în care lucrează Iranul”, a declarat Jack Watling pentru Sky News.
Surse care au preferat să își păstreze anonimatul a declarat că documentele sunt „100% autentice” și că aceste loturi de armament sunt „mostre”.
Dacă rușii sunt mulțumiți, iranienii le-ar putea livra armament în cantități mult mai mari.
Jurnaliștii au cerut puncte de vedere de la ambasadele Rusiei și Iranului în Marea Britanie. Dar nu au primit răspuns.
De asemenea, Sky News l-a întrebat pe premierul ucrainean Denis Şmihal – când acesta a fost în vizită în Marea Britanie – dacă știe despre această tranzacție și dacă respectivele contracte sunt autentice.
În plus, jurnaliștii i-au cerut un punct de vedere și lui James Cleverly, ministrul de Externe din Marea Britanie.
Ambii au spus că vor investiga și vor acționa în consecință.
Într-un alt interviu, Cleverly a precizat că Marea Britanie i-a impus deja sacțiuni Iranului pentru că a livrat Rusiei drone care au ajutat-o să invadeze Ucraina.
O anexă la contract arată că Rusia ar fi dispusă să achite peste 1 milion de dolari pentru încă 1.000 de proiectile. Ceea ce - conform unor specialiști consultați de jurnaliștii britanici - ar putea indica faptul că Iranul „îl arde la buzunare” pe Putin.
Ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie, Vadim Pristaiko, a explicat că – dacă aceste contracte sunt autentice – ele arată că rezervele de muniție ale Rusiei sunt pe sfârșite.
Și că regimul de la Kremlin e dispus să cumpere, în unele cazuri, chiar și armament la suprapreț pentru a putea continua războiul.