Iranul ar fi descoperit a doua cea mai mare rezervă de „aur alb” din lume

Iranul ar fi descoperit a doua cea mai mare rezervă de „aur alb” din lume
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Iranul spune că a descoperit un depozit uriaş de litiu, care este un element cheie care intră în componenţa bateriilor pentru dispozitive şi vehicule electrice, într-una dintre provinciile sale din vestul ţării. Ar putea fi al doilea ca mărime din lume.

”Pentru prima dată a fost descoperit în Iran un zăcământ de litiu, în Hamedan”, o provincie muntoasă din vestul ţării, a declarat Mohammad Hadi Ahmadi, un oficial al ministerului iranian al Industriei, minelor şi comerţului, la televiziunea de stat iraniană, transmite CNBC.

ADVERTISING

Ministerul consideră că depozitul deţine 8,5 milioane de tone de litiu, care este adesea numit ”aurul alb” pentru industria vehiculelor electrice în creştere rapidă.

Dacă cifra susţinută este exactă, zăcământul de litiu ar fi al doilea cel mai mare cunoscut din lume, după unul din Chile, care deţine 9,2 milioane de tone metrice de metal, potrivit U.S. Geological Survey.

Elementul profitabil este o componentă crucială în catozii bateriilor litiu-ion din vehiculele electrice, precum şi în bateriile reîncărcabile, precum cele folosite în telefoanele mobile.

ADVERTISING

Preţul metalului a crescut vertiginos în ultimul an ca urmare a cererii mai mari de piese pentru vehicule electrice, a problemelor lanţului global de aprovizionare şi a inflaţiei, dar a scăzut mai recent, suferind o corecţie pe fondul scăderii vânzărilor de vehicule electrice şi a încetinirii activităţii de afaceri în China, unde piaţa de vehicule electrice are cea mai mare creştere.

Ştirile despre zăcământul de litiu din Iran, dacă sunt adevărate, ar fi un colac de salvare pentru economia distrusă a ţării.

ADVERTISING

Cu economia afectată de câţiva ani de sancţiuni internaţionale grele şi confruntată cu deprecierea monedei, care a atins punctul cel mai scăzut faţă de dolar la sfârşitul lunii februarie, Iranul ar beneficia foarte mult de pe urma capacităţii de a exporta astfel de resurse valoroase - deşi partenerii săi comerciali ar fi probabil limitați din cauza sancţiunilor.

Izolat de sistemul financiar global, Iranul continuă să suporte sancţiuni din partea naţiunilor occidentale, care acuză Teheranul că a furnizat Rusiei arme care sunt folosite în războiul său din Ucraina.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇